Зачестиха пожарите в началото на пролетно-летния сезон

Увеличение на броя на пожарите в началото на пролетния сезон, отчитат от димитровградската противопожарна служба. Особенно зачестили през последните две седмици са запалванията в сухи треви. Само в рамките на последното денонощие в общината има два такива случая. 

Най-честата причина за подобни инциденти е небрежното боравене с огън, припомниха огнеборци. Ако бъде установен причинител на пожар, възникнал по тази причина, то сериозни санкции дебнат нарушитерите. От 200 до 1 000 лв. е глобата за Наредба І и Закона за горите.

Ако се установят изгорели площи, от пожарните служби информират Разплащателна агенция на държавен фонд земеделие, което създава допълнителни проблеми на земеделските стопани.

Пожарникарите съветват в никакъв случай да не се пали огън на открито и то във ветровито време, което е честа практика на хората, работещи на полето.

 

Трябва да се проявява изключителна предпазливост и при палене на огън за битови цели. Огнището трябва да бъде обезопасено, да се намира далече от стрехите на сградите и клоните на дърветата и да не бъде оставяно без наблюдение. Още преди разпалването му трябва да се осигурят подръчни средства за пожарогасене - съдове с вода и пясък, лопати, тупалки и др. След приключване на съответната дейност, огънят следва да бъде загасен обилно с вода и засипан с пясък.

За да се отстранят най-характерните предпоставки, препоръчваме  гражданите да почистят  сухата растителност и горимите отпадъци на разстояние 5 метра около сгради, вили, открити складове, промишлени, търговски обекти, стопанските дворове и сеновали.

При никакви обстоятелства да не се предприема запалване на слогове, поляни, крайпътни ивици, треви в междублоковите пространства, (където има паркирани много автомобили) както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.

Изключително опасно е изхвърлянето на незагасени цигари в близост до горски и земеделски площи, както и на стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа и да предизвикат запалване.При първите признаци на пожар в дома, в двора, в полето или в гората,  незабавно да се съобщава на телефон 112.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини