Брайвик е планирал касапница на медийна конференция

Обвиненият в тероризъм норвежец Андерш Беринг Брайвик призна в днешните си показания пред съда, че стрелбата на о. Ютьоя, където бяха убити 69 души, главно младежи, е била алтернативен вариант за неговите действия, а главната му цел била да направи същото по време на журналистическа конференция, предаде БГНЕС.

Серийният убиец призна, че възнамерявал да окървави ежегодната конференция на Норвежкия фонд за журналистически разследвания през март 2011 г., но тогава планът му се провалил.

Брайвик заяви, че смята журналистите за пропаганден инструмент в ръцете на властта, която поддържа идеите на чуждия за него мултикултурализъм. В отговор на въпрос на прокурора той подчерта, че е поддържал връзки с националисти по целия свят, които го подкрепяли.

Брайвик също така заяви пред съда, че съществуват "две други клетки", всяка от които се състои само от един човек.

Десният екстремист заяви, че терминът "командир", който използва, за да определи себе си, отговаря на "човек, който има власт и нестабилни връзки с други две клетки". "Аз съм самоупрявлаваща се и независима клетка и съм свързан с другите две", заяви той пред Районния съд в Осло, допълвайки, че всяка клетка се състои от един човек.

Брайвик беше казал, че е член на организацията Рицари тамплиери, но прокуратурата смята, че тя не съществува. Днес норвежкият убиец заяви, че всичко, което е казал за групата, е вярно, но може би е поукрасил малко разказа си за нея. Той подчерта, че групата се състои от няколко души в Европа.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини