Истинската цена на Олимпиадата в Лондон

Докато жителите на Лондон са затегнали здраво коланите си заради трудното икономическо положение, разходите за Олимпийските игри в британската столица след 100 дни (от 27 юли до 12 август) започват да предизвикват недоволство сред местните хора, предаде БГНЕС.

В своя защита правителството уверява, че световното събитие ще бъде от полза за местната икономика. 1500 компании ще си разпределят договори за 9 милиарда евро. Но експерти изчисляват на по-малко от 1% от БВП чистия растеж, който Олимпийските игри ще генерират в идните години.

Френският вестник "Фигаро" публикува основните суми, инвестирани в Олимпийските игри.

Транспорт: 7,8 милиарда евро

От седем години се полагат значителни усилия за модернизиране на лондонската транспортна мрежа, за да може да поеме 3 милиона посетители повече от обичайните 12 милиона души, които ежедневно я използват. Изградени бяха нови станции около Стратфорд, Източен Лондон, където ще се намира олимпийският комплекс. Специален бърз влак, Javelot, ще свързва олимпийския комплекс с гара Кингс Крос Сейнт Панкрас. Но рискът от задръствания продължава да е кошмарът на организаторите и на лондонските власти.

Организация: 2,4 милиарда евро

Организацията на 15-те дни състезания се финансира с частни средства, осигурени от приходите от телевизионни права, от спонсори, мърчъндайзинг и продажба на билети (около 485 милиона евро). Някои спонсори участват с принос в натура (например телекомите).

Олимпийски стадион: 1,2 милиарда евро

Той е с капацитет 80 000 места и в него се помещават редица нови съоръжения, сред които басейн, зала за хандбал, колодрум, които ще трябва да намерят приложение и постоянни ползватели след Олимпийските игри. Всяко едно съоръжение е било създадено от различен архитект. Други инсталации като залата за баскетбол, ще бъдат разрушени след края на състезанията.

Олимпийското село: 675 милиона евро

Теренът за Олимпийското село за Лондон 2012 беше продаден за 634 милиона евро на съвместна компания с Qatari Diar. Селото, което се намира в съседство с Олимпийския стадион, включва 2800 нови жилища. А договорът предвижда построяването на още 2000.

Сигурност: 670 милиона евро

Това е едно от перата, отговорни за общото нарастване на разходите. Организационният комитет беше остро критикуван заради това, че е подценил мерките за сигурност. Първоначално се планираше да бъдат ангажирани 10 000 охранители, но след критиките те бяха увеличени на 23 700, което удвои средствата за сигурността. Договор на специализираната охранителна компания G4S за 104 милиона евро беше предоговорен на 344 милиона евро. В тази бройка не влизат десетките хиляди служители на силите на реда.

Церемонии: 98 милиона евро

Поверена на Дани Бойл, режисьорът на филми като "Трейнспотинг" и "Беднякът милионер", церемонията по откриването на Олимпийските игри на 27 юли трябва да покаже "най-доброто от Великобритания". За целта се набират хиляди статисти. За да успее тази демонстрация на сила след показаното от Пекин на предишната Олимпиада, премиерът Дейвид Камерън прие да се удвои бюджетът, посветен на церемониите по откриването и закриването на игрите.

Общ бюджет: 13 милиарда евро

Цената по организирането на Олимпийските игри за британските данъкоплатци не спира да расте от първоначалната цифра от 3 милиарда евро, когато Лондон спечели състезанието за град-домакин през 2005 г. Сега Организационният комитет работи с бюджет от 11 милиарда евро, но парламентарен доклад показва, че разходите ще достигнат по-скоро 13 милиарда евро. Или дори 29 милиарда евро, ако се вземат предвид непреките разходи за публични услуги като присъствието на полицаи и на военни.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини