Етна бушува

Хиляди туристи от цял свят пристигнаха в Сицилия, за да наблюдават поредното изригване на Етна, което е седмото за тази година.

От кратера на „огнената планина" се издигна стълб от пепел на височина стотици метри. Въпреки силата на природния катаклизъм, опасност за жителите на близките селища няма, успокояват специалистите. 

Междувременно вулканът, който може би е унищожил легендарната Атлантида и погуби минойската цивилизация на остров Крит- Санторини, излезе от дългогодишен сън. Изследователите не изключват ново силно изригване, което може да завърши и с катастрофа, пише Livescience.Последното малко изригване на Санторини бе регистрирано през 1950 година, а големи не е имало през последните хиляда години.

Неотдавнашните изследвания са регистрирали нарастване на активността на вулкана, който се намира на едноименния остров в Егейско море. Колебанията на почвата са свързани с това, че на разстояние 2,5- 3 километра под повърхността на земята се е натрупала около 14 млн.куб. метра магма, поясняват вулканолозите. И въпреки че тези процеси не е задължително да доведат до изригване, учените не изключват възможността за силно изригване и предупреждават, че дори незначително изригване може да доведе до опасно изхвърляне на пепел, свлачища и цунами.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини