Димитровград става столица на поезията след седмица

Националната литературна награда на името на Пеньо Пенев

Домакин на дните на поезията на името на Пеньо Пенев ще бъде на 7 и 8 май  Димитровград. Тогава ще бъде връчена и националната литературна награда на името на поета, чийто носител тази година е димитровградчанинът Ангел Ников.

Програмата включва традиционното запалване на огъня на поезията пред кино "Планета", а самото честване на празника е пренесено в парк "Пеньо Пенев". Това разказа на среща с медиите уредникът в дом-музей "П.Пенев" Живка Шишкова, която е част от организационния комитет.

Тази година той включва представители на всички културни институции в града, писатели, поети, както и преподаватели по литература. Нов момент е работата с учениците заради вакуума в образователната система, когато се заговори за поета с ватенка.

"Искаме да върнем атмосферата на празника някога, затова решихме да пренесем събитията в парка, носещ името на Пеньо Пенев", разказа още Шишкова. Там са предвидени и творчески ателиета, срещи с писатели.

В центъра ще има т.нар. поетична пътека, която представлява разстоянието между галерия "Петко Чурчулиев" и Общинския театър "Апостол Карамитев". На същата тази пътека ще бъде разположена изложба с информация за досегашните носители на литературната награда "Пеньо Пенев", която се връчва вече няколко десетилетия в Димитровград. Припомняме, че сред носителите й са Валери Петров, Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Константин Павлов, Павел Матев и др.

Последните носители на наградата през 2010 година - поетите Екатерина Йосифова и Йоздемир Индже от Турция, който получи международната награда на името на Пеньо Пенев.

Междувременно на централната алея на бул."България" отново е подредена изложбата "Бетон и нежност", която разказва за живота на поета Пеньо Пенев, превърнал се в емблема на Димитровград. Организаторите на Дните на поезията уточниха, че тя не е била открита официлно, защото това вече е сторено преди повече от година, а и самата експозиция има по-скоро образователна цел.

Живка Шишкова

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини