Мадарският конник бил конничка?

Последната недоказана теза е, че Мадарският конник всъщност бил жена. Предположението е, че върху скалата е изобразена тракийската богиня Бендида – покровителка на лова, съобщи Би Ти Ви.

"За Мадарския конник има много и различни теории, не всички са оправдани от научна гледна точка. Такава теория  ние като служители на Шуменския музей не разпорстраняваме", екскурзоводът казва Ваня Гюрова.

Тя обаче разказва друга чудновата история – че по пътя към конника има негов дубликат. Години наред недобросъсвстни туроператорски фирми лъжели клиентите си, че това копие е Мадарският конник.

Туристи сравнили снимките си при различни посещения и установили, че има разлика. Този номер вече не се прилага, но има друг проблем - скелето под култовия барелеф. То се използва от експерти за поддръжка на паметника, но пречи на гледката и туристите се оплакват.

Общината в Шумен е осигурила 500 000 лева за покупката на хидравлично скеле, но бюрокрацията пречи на пна прехвърлянето на паметника от Министерството на културата към общината и усвояването на средствата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини