Могат да се търсят неплатени сметки само до 3 години

ВКС прие тълкувателно решение за "периодичните плащания". Решението бе прието по тълкувателно дело, образувано по искане на омбудсмана на Република България Константин Пенчев, сочи съобщение, публикувано на сайта на ВКС.

На 11.04.2012 г. Общото събрание на Гражданска колегия и Търговска колегия реши:

Понятието "периодични плащания" по смисъла на чл.111, б. "в" от Закона за задълженията и договорите се характеризира с изпълнение на повтарящи се задължения за предаване на пари и други заместими вещи, имащи единен правопораждащ факт, чиито падеж настъпва през предварително определени интервали от време, а размерите на плащанията са изначално определени или определяеми, без да е необходимо периодите да са равни и плащанията да са еднакви.

Решението на Върховният касационен означава, че електроразпределителните дружества и ВиК фирмите могат да търсят неплатени сметки за парно, ток, вода или телефон само до 3 г. назад.

Припомняме, че в края на юли миналата година националният омбудсман изпрати искане до Върховния касационен съд (ВКС) за приемане на тълкувателно решение относно съдържанието на понятието "периодично плащане" от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

Той поиска тълкувателно решение, защото различни съдебни състави решаваха по различен начин въпросът за това за какъв период дължим пари на топлофикация, ВиК – фирмите, електроразпределителните дружества или телефонните компании. Така според едни състави трябваше да се плащат сметни с 3 - годишна давност, а според други с 5 – годишна.

Омбудсманът беше констатирал, че различни съдебни състави продължават да прилагат 5-годишната давност за тези плащания, въпреки постановеното от състав на ВКС решение от 2009 г., според което, при тези плащания се прилага 3-годишната давност. Някои съдебни състави стигат и по-далеч, като отказват да приемат задължителната практика на ВКС, посочи омбудсманът. Така общественият защитник пресметна, че с тази противоречива практика се създава правна несигурност и това "обезверява българските граждани и създава у тях чувство за липса на справедливост".

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини