Химията финализира проект с голям концерт

Концерт, посветен на културното многообразие организираха от Химическата гимназия

 Концерт, посветен на Световния ден на културното многообразие, организираха снощи от Химическата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров на откритата сцена на площад „България“.

 „Ние, учителите и учениците в ПГХХТ, споделяме идеята на ЮНЕСКО, че всички култури и цивилизации са допринесли за обогатяване на човечеството. Признаването на културното многообразие може да ускори взаимното разбирателство, изграждането на общи и споделени ценности.“ коментира  преподавателят в гимназията Маргарита Никова.

С мероприятието учениците от гимнацзията поставиха финал на проекта „Традициите – еднакви и различни“. Всички инициативи, които осъществихме по този проект, бяха насочени към запознаване с културното многообразие, сподели още Никова и добави "Посрещнахме Нова година според ромската, турската, българската, арменската и еврейската традиция. Всеки в училище имаше възможност да проучи родовата си история и да си изготви родословно дърво".

Осъществихме панаир „Занаятите в моя род“, на който се демонстрираха традиционни занаяти, характерни за различни етноси: грънчарство, резбарство, ковачество, бръснарство, кошничарство, врачуване, метларство и мн. др. , пиромниха още от гимназията. "На панаира разиграхме и сватбени ритуали от ромския, турския и българския сватбен обред. Изготвихме и Домашна енциклопедия, в която събрахме най-характерното за различните етноси".

В концерта участваха състави от Детски и Младежки център - „Галаксико“, „Street dust”, „Джани”, „Изворче“, „Изгрев” и вокалните групи „Звездичка”, „Таралежите”, група за изворен фолклор при Образцово народно читалище „Христо Ботев – 1871” с. Ябълково. 

 Милен Денев, абитуриент от Химията, който е вече приет в СУ „Кл. Охридски“ също участва в програмата.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

Вокално студио "Таралежите"

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини