Гриша Ганчев разпродава или не. Трусът в Перник световен феномен. Сретен Йосич е финансирал БСП. Преглед на националния печат

Петъчните вестници продължават да следят развоя на „захарната" афера и коментират вероятността Гриша Ганчев да се оттегли от досегашния си бизнес. .

"Собственикът на „Литекс" Гриша Ганчев ще разпродаде в рамките на една година целия си бизнес и ще се оттегли. Това свое намерение обяви пред Дарик самият ловешки бизнесмен. Той се отказва и от всичките си инвестиции в спорта...
Гриша Ганчев засега се отказва от сделката с още един инвеститор за покупка на част от футболния клуб ЦСКА. В момента „Литекс" също не бил сред приоритетите му в бизнеса." - съобщава „Труд".

„Два дни след като спецпрокуратурата му повдигна обвинения за ръководене на престъпна група и заплаха за убийство и му наложи рекордната за България гаранция от половин милион, собственикът на футболен клуб "Литекс" и компанията "Литекс Комерс" Гриша Ганчев обяви, че ще се оттегли от бизнеса. Той обясни пред Дарик радио, че смята да продаде бизнеса си в рамките на една година. Освен това се отказва от всички инвестиции в спорта.
В момента Ганчев е собственик на бизнес империя, включваща търговия с петролни продукти, захар, транспорт, строителство, туризъм, недвижими имоти и др. Той е и един от най-големите спонсори в спорта - собственик е на ловешкия футболен клуб "Литекс". Финансира и редица други спортове, сред които борба, бокс, самбо и волейбол.
Ганчев бе обвинен, че е тартор на престъпна група за укриване на данъци от сделки със захар. Според прокуратурата в нея влизат синът му Данаил Ганчев, който е изпълнителен директор на "Литекс Комерс", както и още петима души. Те бяха арестувани преди седмици и обвинени в укриването на около 200 хил. лв. от ДДС..." - информира в. „Сега".

„Собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев ще разпродаде в рамките на една година целия си бизнес и ще се оттегли, съобщи dariknews.bg, като цитира бизнесмена.
Пред "Капитал" обаче Гриша Ганчев отрече да е казал подобно нещо.
На 29 май срещу Ганчев бяха повдигнати две обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система, и за закана за убийство. Освен това му беше наложена парична гаранция в размер на 500 000 лева.
Преди това в ареста попадна синът на Ганчев - Данаил Ганчев, и още четирима от ръководството на "Литекс Комерс", които бяха задържани в рамките на операция "Захар" и обвинени в укриване на данъци.
Пред "Дарик" Недялко Димчев Чандъров, който фигурира в прокурорското постановление като "посредник" при заплахата за убийство срещу шефа на НАП Красимир Стефанов, не си спомни за телефонен разговор с Гриша Ганчев. Председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ДЗИ добави, че от 10-12 години не е в системата на данъчните и не знае нищо за смъртната заплаха срещу шефа на НАП.
Предявяването на обвинения срещу Гриша Ганчев за заплаха за убийство и ръководене на организирана престъпна група е станала с 24-часова заповед за задържане от страна на ГДБОП. Бизнесменът е престоял в ареста обаче само два часа и 45 минути в ранния следобед на 29 май.
Пред "Дарик" Гриша Ганчев обясни, че познава от четвърт век Недялко Чандъров. Според шефа на "Литекс" репликата:"Ще го изкормя тоя твоя човек "червенобузест"!... Ще му разпоря корема, рано или късно, това трябва да ти е ясно!... Но ти казвам, че ще му увия червата около ушите!... Ще видиш какво ще стане!...", е манипулирана от полицията. Изреченията били събрани от няколко различни разговора, а целият случай от акция "Захар" бил нагласен. Гриша Ганчев засега се отказва от сделката с още един инвеститор за покупка на част от футболния клуб ЦСКА. В момента и футболният клуб "Литекс" също не бил сред приоритетите му.
На 23 май Ганчев вече обяви, че повече няма инвестира в клуба, а отборът от Ловеч ще разчита изцяло на млади играчи и футболисти от детско-юношеската школа." - пише в. „Дневник".

Поредицата от земетресения в Перник и преодоляването на последиците от тях продължават да са във фокуса на всекидневниците.

„37 фургона, 50 палатки и химически тоалетни ще даде армията за хората в Перник, чиито домове са застрашени, са опасни. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев, който на място се запозна с щетите от трусовете.
След среща с кризисния щаб, кмета и областния управител президентът обяви, че още 20 екипа лицензирани оценители ще се присъединят към сегашните, за да върви процедурата по-бързо и хората да си получат обезщетенията. 
Вчера в Перник започна и  изплащането на помощите от 325 лв. на пострадалите. Стотици хора се бяха стекли пред областната управа, за да търсят имената си в списъците. 2009 молби за помощи са постъпили в пернишкия клон на агенцията за социално подпомагане. Вчера изплатиха парите на 295. От екипа на министър Тотю Младенов, който лично бе при хората, обясниха, че в най-пострадалите села Дивотино и Мещица са си получили парите. 
Ако парите не стигнат, моментално ще се предоставят нови, увери президентът.
4747 молби за материални щети са постъпили в кризисния щаб, а се очакват още толкова. Какъв ще бъде размерът на обезщетенията, ще решат лицензираните екипи.
Плевнелиев похвали областния управител и министрите за адекватните мерки по време на трагедията. "Фактите посочват категорично, че най-лошото е зад гърба ни и мога да се прекръстя за това. Знаем, че ще има затихващи трусове, но сме наясно, че трябва да слушаме  учените, а не врачките",  каза президентът и призова "да се захващаме с две ръце за работа и да започнем да възстановяваме".
Най-трагично е положението със 73 сгради, собственост на "Мини Перник", в които не може да се живее. Мините обаче са в ликвидация и са към икономическото министрество. Държавният глава ще иска от министър Добрев бързо да реши какво да прави със сградите. Голяма част от тях са еднофамилни къщи. Докато говореше това, ромка с дете на ръце обясни на президента, че живее точно там и не знае какво да прави. Плевнелиев  обеща нов фургон и я подкани да подаде молба.
"Ще бъдат обследвани всички сгради, за които са подадени жалби. Ако се прецени, че са за ремонт, комисията за бедствия и аварии след необходимите процедури моментално ще предпише обезщетения. Парите са налични, комисията има достатъчен бюджет, процедурата е до 90 дни", ангажира се Плевнелиев..." - информира в. „24 часа".

„Единодушно със 124 гласа за парламентът прие декларация, с която призова правителството за незабавни ремонти на проблемни мостове и виадукти в съответствие със закона. Макар депутатите от БСП и ДПС да не се подписаха под документа, в зала подкрепиха акта на Народното събрание.
Според левицата този акт Народното събрание е опит да се снеме от правителството отговорността. Христо Бисеров от ДПС отбеляза, че тази декларация няма да даде правно основание на нито един да излезе от рамките на закона за обществените поръчки при ремонтните дейности на пътните съоръжения. Първоначалното намерение на премиера беше ремонтите да станат с пряко договаряне, но  текстът със съгласието на парламента за това отпадна от проектодекларацията вчера по искане на опозицията.
Бисеров каза, че е против парите за ремонти на опасните мостове и виадукти да бъдат за сметка на текущите ремонти на пътищата, както реши вчера кабинетът, и призова всяко от министерствата да отдели скромен процент от своя бюджет, за да бъдат осигурени нужните 60 млн. лв. за 11-те проблемни съоръжения. Той даде пример с МВР, което според него можело да отдели 30 млн. лв. от едномилиардния си бюджет.
Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова благодари на парламентарните групи за цялостната и принципна подкрепа и отбеляза, че целта на документа не е да се легитимира заобикаляне на закона. Увери още, че вчера премиерът е възложил на финансовия министър да направи преглед на бюджета и да се види на кои министерства могат да се актуализират средствата..." - пише „Дневник".

„Експерти опровергаха Борисов за мостовете" - съобщава в. „Сега".
„Състоянието на трите моста, за които кабинетът спешно отпусна 43 млн. лв. за авариен ремонт и поиска да заобиколи процедурата за търг по Закона за обществените поръчки, се оказа не толкова форсмажорно. Това се разбра от обясненията на шефа на пътната агенция Лазар Лазаров и на експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. След като установи тежкото положение на два виадукта на магистрала "Тракия" и един на "Хемус", премиерът обяви, че е загубил съня си, и предизвика преговори в парламента, които трябваше да му издействат мандат от всички партии да се премине към пряко договаряне с фирма за ремонта поради извънредни обстоятелства. Именно доказването на извънредните обстоятелства обаче се оказа не толкова лесно.
"Мостовете в момента са безопасни за преминаване и за тях има риск само ако има земетресение като това в Перник", обясниха пред "Сега" от пътната агенция. Затова и няма да се затварят. "Ако стане катаклизъм като земетресението в Перник, тогава никой не може да гарантира, че мостовете няма да паднат", заяви Лазаров пред БиТи Ви, но уточни, че при нормални условия те не са опасни. Съоръженията безспорно се нуждаят от ремонт, но нищо не налага той да се прави със заобикаляне на търга за обществена поръчка.
Лазаров обясни, че виадуктите по магистралите от 70-те и 80-те г. са проектирани да издържат 6-а степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, а новите съоръжения се строят с издръжливост на 9-а степен. "Дори и в идеално състояние, което те нямат, мостовете няма да издържат 6-а степен, защото инкорпорирането на научните изисквания в нормативите не е било добро", коментира пред "Сега" проф. Костадин Топуров от УАСГ.
"Мостовите съоръжения имат коефициент на сигурност. В момента мостът на "Хемус" не е опасен, но трябва да се спре разрушаването му. Може да се изчака до другата пролет, но просто отлагането на ремонта го прави по-скъп", обясни пред Би Ти Ви проф. Илия Иванчев от УАСГ. Там парчета бетон, които трябва да предпазват армировката, се отлепят, а самата армировка е изгнила. Иванчев е участвал в експертизата на всички мостове в страната през 2007 г., която е установила, че 64, включително и двата виадукта на магистрала "Тракия" и единият на "Хемус", се нуждаят от спешен ремонт. Оттогава обаче никой не е предприел мерки за укрепването им..." - са казва в публикацията.

В. „Стандарт" пише, че трусът в Перник е световен феномен:
"Механизмът на разкъсване при земетресението от 22 май в Перник с магнитуд от 5,8 по Рихтер е изключително феноменален в световен мащаб, защото това земно разкъсване е станало много бавно и по една много силно наклонена плоскост. Това коментира пред БТА доц. Емил Ботев - ръководител на департамента по "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.
Експертът обясни, че при земетресението максимумът на енергията на излъчване се изместил към много ниски честоти на трептене - или се е получило такова вълнообразно движение в пространството, което е създало усещането, че земният трус е много далече. Това е благоприятно, защото така не се въздейства срязващо и разрушително на строителните конструкции, коментира сеизмологът.
Затова нямаше и големи разрушения на повърхността, в сравнение със земетресението в Стражица от 1986 г., което е било с почти същия магнитуд - 5,7 по Рихтер, каза доц. Ботев. Той уточни, че според магнитудната скала земетресението в Перник от 5,8 по Рихтер се води за "умерено земетресение и дори не е силно".
Огнището на земетресението в Перник е много специфично и с това, че досега "не е работило" в исторически план и в него за първи път се регистрира толкова силно земетресение, коментира сеизмологът. По думите на доц. Ботев в това сеизмично огнище е имало няколкостотин пъти по-слабо земетресение от сегашното.
За година на Земята стават около 100 000 земетресения с магнитуд над 2 по Рихтер, а за сто и няколко години са станали 5-6 земетресения с магнитуд над 9 по Рихтер, каза доц. Ботев. Той обясни, че земетресенията се класифицират според магнитудната скала или по скалата за оценка на излъчената енергия, която води до разрушения на повърхността. От 0 до магнитуд 3 по Рихтер, е прието земетресенията да се наричат микроземетресения, от 3 до 4 магнитуд по Рихтер са много слабите земетресения, от 4 до 5 по Рихтер са слабите земетресения, от 5 до 6 са умерените трусове, каквото е нашето земетресение от 22 май в Перник. От 6 до 7 по Рихтер са силните земетресения, а над 7 са катастрофалните, над 8 - са разрушителните, които разрушават тотално всичко, не само създаденото от хората, каза сеизмологът. Земетресенията с магнитуд над 9 по Рихтер са най-силните и са наричани релефопроменящи. Те стават по няколко на 100 години, уточни доц. Ботев..."

Петъчните вестници отделят място и на информацията, че Сретен Йосич е финансирал БСП.

„Топла връзка между високите етажи на БСП и сърбина Сретен Йосич разкри разсекретен разговор по делото "Килърите". Записът е част от СРС-тата, които лично министър Цветан Цветанов разреши да станат достояние на медиите.
Въпросният разговор, който днес бе слушан в съдебната зала, е между един от основните свидетели на прокуратурата Боян Джамалов и шефа на Отдел "Контратероризъм" в ГДБОП Валентин Цоновски. Джамалов информира топ ченгето за връзката между "Килърите" и сръбския мафиот. "Лично видях колата на Младен Червеняков пред къщата на Сретен Йосич ден преди да го арестуват. Знам, че беше там предния ден, но се напил вечерта и затова останал", казва в разговора Джамалов.
По думите му, Младен Червеняков и лидерът на младежкото БСП били двете основни фигури във взаимоотношенията на социалистите с Йосич. Именно чрез Кирил Добрев сърбинът наливал пари в партийната структура. Според Джамалов, Червеняков често отскачал до Сърбия, понякога водел и сина си. "Пешо ми каза (бел. авт. - Петър Стоянов - Сумиста), че е важно да си добре с младите на БСП, с младежката им организация", споделя свидетелят пред Цоновски.
Соцдепутатът Кирил Добрев нарече "политическа поръчка" изплуването на имената му по делото "Килърите" - пише „Стандарт"

В. „24 часа" също помества публикация по темата:
„Международният наркотрафикант Сретен Йосич бил в топли отношения с левия депутат Кирил Добрев и партийния му другар Младен Червеняков, като чрез връзките си с тях и финансиране на БСП искал да направи Петър Стоянов-Сумиста депутат.
Това е изводът от изслушаните вчера записи от специални разузнавателни средства (СРС) по делото срещу Килърите в Шумен. Пуснатият в съдебната зала запис е от разговор между един от основните свидетели по делото за три поръчкови убийства - Боян Джамалов, и шефа на отдел "Контратероризъм" в ГДБОП Валентин Цоновски на 22 февруари 2011 г. 
Джамалов разказва още, че джипът на Младен Червеняков бил край къщата на Йосич при акцията по задържането му в Белград през 2009 г. Причината за това била, че депутатът бил на гости на сърбина дни преди ареста му.
За Кирил Добрев пък свидетелят твърди, че Сретен държал много на връзката с него, защото "младото БСП са негови". Според записа Пешо Сумиста също обяснявал колко е важно да е в приятелски отношения с младите в БСП.
Името на Йосич се споменава в записания разговор като човекът, който стои зад основния организатор на Килърите - Пешо Сумиста.
Подсъдими по делото срещу бандата са Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Райчо Стойнев, Георги Вълев и Петър Атмаджов. Те са обвинени в три поръчкови убийства, извършени в София, Велико Търново и Шумен, побоища, палежи, лихварство. От СРС-то стават ясни детайли от подготовката на екзекуциите, както и организацията на бандата.
В записа Джамалов разказва, че 60 хил. лв. от заплащането за убийството на бизнесмена Румен Рачев и адвоката Петър Лупов били предадени на Стоянов в х-л "Марица" в Пловдив.
Джамалов твърди, че връзката между Сретен и Стоянов направила Силвия Панагонова, вдовица на убития през 2003 г. Милчо Бонев-Бай Миле. После свидетелят си спомня, че на сватбата на Пешо Сумиста е бил и Сретен Йосич, двамата се прегръщали и целували.
Пуснатият в съдебната зала разговор е доста разпокъсан, свидетелят отговаря на различни въпроси на антимафиота. Джамалов разказва за автомобил, използван при едно от убийствата, взет от столичния кв. Младост, а после зарязан отново там с ключове върху гумата..."

Всекидневниците в петък публикуват и информация за принадлежността на ключови фигури от работодателските организации към Държавна сигурност.

„Изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев е бил секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност, стана ясно след като новоизбраната Комисия по досиетата публикува днес на сайта си решенията от проверката на национално представените работодателски организации.
Данев е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Генчев. Той е бил вербуван през 1979 г. и е снет от отчет през 1990 г. За него в архивите на бившите комунистически служби има собственоръчно написани агентурни сведения, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител, регистрационна бланка, два тома материали и др...Общо 12 души от бивши и настоящото ръководство на БСК са обявени за агенти на ДС. Проверени са 94 лица.
От обявените имена член на настоящия управителен съвет е Величко Александров, който е бил сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Министерството на народната отбрана от 1980 г.
В списъка е и изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев, който е бил член на ръководството на БСК до 2008 г. Той е сътрудничил на управлението на МВР в Балчик по линия на Второ главно управление с псевдоним Борис.
Комисията провери и 29 лица от Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане". Намерени данни за принадлежност на двама - бившият депутат от левицата и зам.-председател на съюза Пламен Ранчев и членът на управителния съвет на организацията Камен Манев." - пише „Труд".

"Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Генчев...
Данев: Не съм крил и не се срамувам, че съм работил за научно-техническото разузнаване.
"Приятели, днес Комисията по досиетата обяви, че съм сътрудничил на ДС. Никога не съм крил и не се срамувам, че съм работил за научно-техническото разузнаване, при това срещу комунистическа страна", написа в страницата си в най-голямата социална мрежа Facebook Божидар Данев. "Готов съм (и желая) да се публикува цялото ми досие, за да се види, че то е пълно с доноси срещу самия мен, но не и обратното", допълва той. Данев заявява, че не е получавал възнаграждения за това и не е писал доноси. "Ангажиментите... ми към научно-техническото разузнаване бяха за кратко през 70-те години, когато готвех доктората си в Германия, а след завръщането ми в България прекратих тази дейност. Не съм правил изрично публично достояние този факт от моята биография, тъй като не смятам, че съм извършил нещо нередно. Напротив, считам, че всеки българин трябва да работи за развитието на икономиката на страната", завършва коментара си шефът на БСК...
Комисията обяви и справката си за Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане", където са проверени 29 лица, а са намерени данни за двама - бившият депутат от левицата и зам.-председател на съюза Пламен Ранчев и членът на управителния съвет на организацията Камен Манев.
От Асоциация на индустриалния капитал в България са проверени са 33 души и са обявени шестима. Сред тях няма настоящи членове на ръководството на асоциацията." - съобщава „Дневник".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини