Вдигат със 120 лв заплатите на хасковските линейки

Линейките поемат всичко-от припаднали заради жегата до тежки катастрофи

Работещите в хасковския център за Спешна медицинска помощ ще получат от следващия месец със около 120 лв отгоре към заплатите си. Това стана факт, след като днес здравният министър Десислава Атанасова одобри със задна дата, от 1-ви юни, скок на възнагражденията със 18 % за хората от системата. Средната заплата за ЦСМП Хасково към момента е 620 лв. Чисто математически това прави 111 лв и 60 стотинки повишение, но при някои е повече заради стаж, квалификация и др. добавки. Персоналът на ЦСМП Хасково е 250 души, лекари, медсестри, санитари.

След скока на заплатите, месечните разходи за персонал на МЗ се увеличават със 6 504 284 лв.

Увеличението ще бъде за сметка на намаляване на капиталовите разходи за болничната помощ. Така ремонтите в болниците ще трябва да почакат до следващата година.

С увеличението на възнагражденията в системата на спешната медицинска помощ ще се подобри качеството на медицинските услуги, като ще бъдат привлечени лекари със специалност и квалифицирани медицински специалисти, мотивират се от министерството на здравеопазването. От там посочват, че заплатите в Спешната помощ не са били увеличавани от 2008 г. насам.

Новината за увеличението на заплатите им бе посрещната със задоволство от хасковското Спешно. Оттам обаче обърнаха внимание върху оставащият проблем със заплащането на нощните дежурства. Половината от работното време на линейките е нощем, от 10 вечерта до 6 сутринта. За това време, цифром и словом, хората от структурата получават по...50 ст на час. Става въпрос за поне 42 часа седмично /7 х 6 часа на ден/.

Новината обаче е напредък в отношенията към ЦСМП. В последните дни на предишния министър Стефан Константинов "Линейките" бяха заплашени от съкращения, заради идеята да станат отделения в Многопрофилните болници. Парите им пък бяха орязани понеже се занимавали с „несвойствени дейности“. Сред несвойствени дейности например бе транспортиране на болен от една областна болница в друга.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини