Би Би Си ще снимат филм за българските "вампири"

След като в Созопол бе открит скелет, за който се твърди, че е на кръвопиец, пренасянето му в Националния историческия музей в София нажежи фокуса на общественото внимание, а от Би Би Си дадоха заявка за филм, в църква във Велико Търново бе открито погребение с обреди против вампирясване.

Заслугата е на археолога проф. Николай Овчаров и неговия екип.

Родният Индиана Джоунс заяви пред струпалите се журналисти, че е извършен двоен обред – с метални скоби, сложени върху гръдния кош и крайниците и покриване на гроба с въглени. Овчаров го определи като двойно предпазване.

Според откривателя на погребението, то е извършено между XVI-XVII век, но на този етап е рано да се даде по-точна датировка.

По думите на археолога скелетът е на мъж около 30 години - всичките му зъби са здрави и са на мястото си.

По всичко личи, че ритуалът против вампирясване не е толкова рядък, както се е предполагало. Това е само ритуал против вампирясване, а не ритуал за вампир.

"Пази Боже да има вампири. Аз бих се уплашил да живея на този свят", каза археологът.

Овчаров посочи, че това са суеверия, проникнали дълбоко в народопсихологията на българите. Те са били най-силни през XV-XVIII век., когато няма официална църква и като цяло не съществува държава. Тези ритуали са езически, като на някои места продължават и до днес. Изпълняват се от роднини на покойника.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини