Първото вето на Плевнелиев

Президентът Росен Плевнлиев връща за ново обсъждане част от разпоредбите на Закона за съдебната власт. Това съобщиха от прессекретариата на президента. С указ от 14 юни 2012 г. държавният глава наложи вето на текстовете от Закона, които предвиждат, че след изтичането на мандатите им членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите от Инспектората към ВСС ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им.

Тези разпоредби от приетия закон предизвикаха остри обществени реакции и поставиха въпрос доколко съответстват на Конституцията.

Независимостта на съдебната власт е конституционен принцип. Една от гаранциите за тази независимост е правото й сама да назначава, понижава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите.
Приетите от парламента промени могат да се определят като намеса в дейността на съдебната власт от страна на законодателната. Президентът счита, че въведените привилегии за настоящите изборни членове на Висшия съдебен съвет, за главния инспектор и за инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет не отговарят на обществените очаквания.

Въпреки че държавният глава неведнъж през последните седмици изрази несъгласието си настоящият ВСС да номинира и избере следващия главен прокурор, той не налага вето на този текст от закона. Промяната предвижда процедурата за избор на председатели на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор да започва 6 месеца преди изтичането на мандата им.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини