28 фолклорни групи щe се надпяват в село Странско утре

Домакин на Осмия тракийски жътварски събор ще е димитровградското село Странско утре

28 фолклорни групи от цялата страна ще вземат участие в утрешния Осмия национален тракийски жътварски събор в димитровградското село Странско.

Участие са потвърдили фолклорни изпълнители от сливенско, старозагорско, ямболско, карловско, чирпанско, както и представители на Община Димитровград, коментираха от пресслужбата на кметството.

За първа година фолклорния събор има конкурсен характер, като тричленно жури ще оценява изпълненията в две възрастови групи и четири категории.

Жътварският празник в Странско ще започне с традиционното ритуално зажътване на нива край селото. В него участие ще вземат седем фолклорни групи, кметът на Общината Иво Димов и зам.шефът на фонд"Земеделие" Свилен Костов.

Ще се проведе и постоянното изложение "От нивата до трапезата", което ще събере на едно място производители на хляб, мед, мляко, както и специализирана селскостопанска техника в центъра на селото.

Община Димитровград, съвместно с кметство в Странско, кооперация за земеделски услуги „ Доверие” и Народно читалище „Пробуда – 1910г. са организатори на мероприятието.

Т.Вълчева

Утре ще стартира и жътвата в общината на ечемика
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини