30 медала раздадоха на Тракийския жътварски събор в Странско

29 фолклорни групи взеха участие в събора в Странско

30 медала за първо, второ и трето място бяха раздадени днес на Осмото издание на националният тракийски жътварски събор в село Странско. Общо 29 фолклорни групи от различни краища на България участваха в събора. Надпяването започна по обяд и приключи в късните следобедни часове.

За първа година в дългогодишната история на празника надпреварата имаше конкурсен характер. Тричленно жури от фолклористи ще оценяваше изпълненията в две възрастови групи- под и над 18 години и четири категории- групови и индивидуални певчески изпълнения, танци, характерно облекло.

Златен медал бе връчен на домакините от читалище "Пробуда"-Странско за цялостна дейност на певческите групи.

С първо място заради отличните музикални изпълнения си тръгна и фолклорната група при читалището в Злато поле със секретар Тенчо Златков, който също бе отличен индивидуално. Награда имаше и за читалището в Крум за обичая "Еньовден".

Журитo поощри и детския танцов ансамбъл от Симеоновград, а награда за хороводното си изпълнение взе читалището в село Ябълково. Най-възрастният участник - дядо Пеньо от Горски извор също бе почетен с медал.

В рамките на събора имаше изложение на селскостопанска техника, животни и мед. Не лписваха и традиционните за събор сергии и надуваеми атракциони.

Привествие на гостите беляза откриването на фестивала в Странско, кметът на селото Фильо Иванов прочете поздравителни адреси

Тричленно жури оценяше 29-те групи и изпълнители
Областният управител Ирена Узунова бе впечатлена от събора в Странско

Изложение на животни привлече посетителите
Показана бе и модерна селскостопанска техника

Различни видове мед бе изложен

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини