С изграждането на водопровод решават проблемите на заведенията на Автопазара

Шефът на Агенцията по безопасност на храните д-р Вълчанов и кмета Иво Димов

Между 18 000 и 20 000 лв. ще струва изграждането на водопровод в района на Автопазара в Димитровград, който е нужен за нормалната работа на заведенията там.

Съоръжението да бъде с общ водомерен възел, собственост на Общинско предприятие "Пазари и тържища". Около това мнение се обединиха участниците в днешната среща, посветена на заведенията за хранене на авто тържището.

Както писахме още на 24 юни, на множество нарушения се натъкнаха служителите на Агенцията по безопасност на храните в Хасково при проверки на мястото за търговия.

Кебапчетата и кюфтетата се съхраняват и продават при неподходящи условия, няма течаща вода и канализация, съществува и опасност за здравето на клиентите там.

Това бе повода за срещата, инициирана от кмета Иво Димов, на която присъстваха предснавители на ВиК, Агенцията по храните, Общински пазари и собствениците на заведения. Общо 16 са временните обекти на Автопазара, 13 са стопанисващите ги фирми.

Градоначалникът заяви, че трябва да бъде намерено разрешение на проблема с хигиената и условията на работа на заведенията, без това да пречи на търговията. Димов увери, че администрацията ще помага, защото не са малко таксите, които се събират от тържището. Стана ясно, че с въпроса кметът се занимава от близо 2 месеца, но проверката на Автопазара миналата неделя е ускорила процеса.

16 са заведенията за хранене на Автопазара, на срещата присъстваха почти всички собственици

Шефът на Агенцията по безопасност на храните в Хасково д-р Христо Вълчанов заяви, че най-големия проблем на тържището за коли е липсата на течаша вода и на канализация. Това поставя под съмнение качеството на храните, предлагани в заведенията от временен тип. Д-р Вълчанов бе категоричен, че докато не бъдат променени условията на работа, ще има проверки всяка седмица.

От своя страна търговците заявиха, че могат да бъдат изградени септични ями, които бързо ще разрешат казуса с канализацията без да са нужни много средства. Собствениците се оплакаха и от проблеми с ел.захранването на авто тържището. Напрежението често падало и сваляло температурата в хладилниците.

Тримесеч срок за отстраняване на нередностите коментираха още участниците в срещата днес. Следващата седмица ще има нова среща, на която ще се обсъжда точната сума, която ще струва прекарването на питейната вода. Собствениците на заведения се оплакаха от намален оборот през последните две години поне с 60-70 % заради спада в търговията с коли.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини