Кърменето помага за сваляне на килограми

Много майки вярват, че кърменето би им помогнало да възвърнат фигурата си след раждането. Сега учените откриха, че този толкова естествен процес може да помогне на дамите да останат слаби за десетилетия, предаде Дейли Мейл.

Според изследването жените, които са кърмили детето си дори само няколко месеца, по-рядко страдат от затлъстяване 30 години по-късно.

Изследователите от университета в Оксфорд открили, че на всеки 6 месеца, в които майката е кърмила детето си, може да свали близо 1 килограм от теглото си – в зависимост от килограмите и височината си.

Въпреки че това не звучи въобще много, учените твърдят, че може да помогне за предпазване от рак, сърдечни проблеми и други болести, свъзрани с излишните килограми.

Лекарите и акушерките са притеснени, че голяма част от жените трупат прекалено много килограми по време на бременността, които след това не успяват да свалят.

Ако им предстои още една бременност, то това би означавало, че ще продължават да пълнеят.

Последното проучване, включващо 740 000 жени – дава убедително доказателство, че кърменето може да помогне за обръщането на процеса с трупането на килограми и да е пръв приятел на майките в битката за запазването на едно здравословно тегло.

Кърменето консумира голяма енергия и според експертите кърмачките изгарят по около 500 калории дневно – което се равнява на една стандартна тренировка във фитнеса.

Учените доказали, че за всеки 6 месеца кърмене на бебето, майката намалява индекса на телесната си с маса с цял 1%.

Главният автор на изследването, Д-р Кристи Боброу от Университета в Оксфорд, каза: „Досега знаехме, че кърменето е най-доброто нещо за едно бебе. С това свое изследване доказахме, че ползите от кърменето са и за майката, дори 30 години след като е родила детето.”

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини