Тъпчат децата с макарони и нишесте в млечните кухни

В детските млечни кухни не се предлагат достатъчно плодове и зеленчуци. Това отчетоха от Регионалните здравни инспекции в страната след като проверили храненето на децата от 10-месечна до 3-годишна възраст в 169 частни и общински кухни, съобщи Дарик. Общо 103 600 деца се хранят в млечните кухни, предаде Стандарт нюз.

Проверката е установила, че за сметка на плодовете и зеленчуците, има завишена консумация на макарони, брашно и нишесте, които не били препоръчителни за децата от тази възрастова група. В някои от кухните пък не се предлагала риба.

Според д-р Нелия Микушинска от отдел „Опазване на общественото здраве” към министерството, в детските млечни кухни има наличие на еднообразни менюта, заради липсата на отделен рецептурник за хранене на децата до 1 година. Рецептурниците, които масово се използвали за изготвянето на менютата, били от 1983-а и от 1990-а година. Микушинска допълни, че това ще се коригира в новата наредба за здравословното хранене на децата в детските ясли и кухни. Нормативният документ обаче нямало как да влезе в сила преди 1 януари 2013-а.

6,6 % от българските деца на възраст до 5 години са с поднормено тегло. Почти същия процент са регистрираните с наднормено,
съобщават от Националния център по обществено здраве и аналици. Тревожните данни провокирали реализирането на поредица от законодателни документи.

„Ще се подготвят нови изисквания по отношение на рецептите и начина на приготвяне на ястията, но първо трябва да се изготви и да се приеме нормативния документ. На базата на този нормативен документ се изготвят конкретните предложения за рецептури, технологии и т.н.”, коментира д-р Микушинска. С новата наредба ще се забранят конфитюри и мармалади за децата, които нямат навършена година.

В менюто на малчуганите вече ще отсъстват и млечните продукти с добавена растителна мазнина. Забраняват се месните и птичи заготовки, а също и каймата, кебапчетата, кюфтетата, филетата и шунката. Подкрепителната сутрешна закуска, която се въвежда задължително в 10.00 ч. сутринта, пък ще се състои само от плодове и зеленчуци.

„Не можем да контролираме това, което майките ще предлагат на децата си в домовете си. Затова ние се стараем да можем през деня, когато децата са в яслата, да можем да им дадем това, което е полезно за тях, което е необходимо”, обясни още д-р Микушинска.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини