Стамболийски: Нямаме вода! ВиК: Имате! Проверка-нямат

Заради липсата на вода в Стамболийски се спасяват с бидони

Интересна ситуация на „тука има тука нема“ се разигра в полукварталът на Хасково, село Стамболийски. Отстоящото на едва 4 км от областният град село с 1200 жители спонтанно изрева, че е оставено без вода в летните жеги. За проблема потвърдиха както от кметството там, така и десетки стамболийци. Позицията на хасковското ВиК обаче бе повече от интересна-в селото имат вода а ако налягането изчезва, то проблемът е в самото село. „Да спрат да поливат и ще имат вода“ лаконично отговориха от водното дружество и обявиха, че водоподаването по главния водопровод е в нормалните 2 атмосфери и така достига и до чешмите на хората. 

С проблема бе запозната и областната управителка Ирена Узунова, която преди година съдейства за разрешаване на идентична ситуация в Стамболийски. Час по късно се разбра че е сформирана междуведомствена комисия под наблюдение на областна управа, която трябваше да инспектира състоянието, точно в часовете, за които от селото твърдят че няма капчица вода. От ВиК Хасково пък поканиха haskovo.net да снима проверката, която според тях ще докаже че жалванията са неоснователни и в селото има вода.

Проверката започна вчера в 19 часа. Установи се, че в половината село, така наречената Горна махала няма капчица вода. При това не от скоро. В централната улица „Александър Стамболийски“, на която е кметството, вода има но не с обещаните 2 атмосфери, а с 0.2. Установено е също, че главният резервоар на селото е пълен, подаването е в норма и вода би трябвало да има. Но няма. От което следва че или има масирана кражба на вода, при това с много сериозен байпас, или има солидна авария от която живителната течност изтича в промишлени количества. 

Тази седмица селото ще бъде подложено на интензивен мониторинг за да се разбере какъв е проблема. След седмица анализът трябва да бъде докладван на областната, заедно с мерките които се предприемат. 

Дори и да има кражба на вода, мисля че не е наша работа да ловим крадците, а на ВиК, допълни кметът Славчо Райков. В Стамболийски са готови на всичко за да се възстанови водоподаването, без което животът в 40 градусовите жеги става почти невъзможен.

Г.Христов

...и със зеленясали чешми като тази
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини