Пенсионери: Кметът ни цепи, ще го съдим

Мария Микова, Атанаска Митева, Емил Георгиев

„Кметът Георги Иванов разцепи Обединения съюз на пенсионерите, като създаде паралелна структура“. Това заявиха на пресконференция днес от организацията на третата възраст в Хасково. Според председателката Атанаска Митева градоначалникът е поръчал учредяването на нов пенсионерски съюз, за да има послушни хора в него. По думите й грубата намеса на кмета се доказвала от присъствието му в театъра миналата седмица, когато се учреди новата структура. Освен това там той държал реч, в която казал, че Обединеният съюз на пенсионерите получавал всяка година от общината по 7000 лева, за които общината не получавала никакъв отчет и не знаела за какво се харчат.

„Бях подложена на истински телефонен терор. Обаждаха ми се пенсионери, предимно от Узунджово да ме питат: Атанаске, къде са парите? А това просто не е вярно“, каза Митева.

Според ръководството организацията получавала по 2000 лева през 2008-а и 2009-а, а за последните две години – по 3000 лева субсидия. „Всички средства са били отчетени с фактури в общината“, заяви председателката на ревизионната комисия Мария Микова.

„Искам кметът да ми се извини публично. Ако не го стори, ще го съдя“, заяви пък Атанаска Митева. „Кметът да си гледа задълженията, които не са никак малко, и да спре да се занимава с интриги. Освен това – да тормозиш точно възрастните, бедните, болните хора, е грехота, защото те са под защитата на Бога“, емоционално завърши изказването си Митева.

На брифинга присъстваше и бившият общински съветник Емил Георгиев. От думите на Атанаска Митева стана ясно, че разривът с кмета е настъпил преди изборите, когато пенсионерите застанали зад кандидатурата на Георги Иванов, но подкрепили листата за съветници на „Екогласност“, чийто лидер е Георгиев.

Възрастните хора обвиниха бившия си заместник председател Илия Илиев, изключен от съюза през март тази година, в злоупотреби и фалшификация. Според тях той прибирал членския внос и наема от кафенето „Шлагера“, без да отчете средствата в съюзната каса. Още миналата седмица Илиев отрече пред Haskovo.net да е вземал пари. Думите му бяха потвърдени от управителя на „Шлагера“, който заяви, че не е плащал наема от 200 лева на месец от края на миналата година, когато започнали разправиите сред пенсионерите. От общината го посъветвали да изчака.

Обвинението във фалшификация към Илиев пък е за протокол от заседание на управителния съвет на съюза, според който той е бил избран за председател. Протоколът е от 23.11 2011 година. Според членове на управителния съвет, някои от които присъстваха на днешната пресконференция, с подписите им е било злоупотребено. Били подмамени да се подпишат на бял лист с обяснението, че ще се искат пари от общината. Днес някои от тях потвърдиха на брифинга, че са били измамени.

Haskovo.net разполага с копие от този документ, но не може да каже дали е фалшифициран или е автентичен. По думите на Атанаска Митева с това се занимава прокуратурата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини