Спестовна съдийка и затънал в дългове прокурор искат Районен съд Хасково

Избор на административен ръководител на Районен съд Хасково ще се състои във Висшия съдебен съвет тази седмица. Точката е в дневния ред на 19 юли.

Двама са кандидатите за шеф на най-големия районен съд в областта – изпълняващата длъжността Мария Ангелова и свиленградският прокурор Маргарит Камбуров.

Шефският стол остана вакантен след като дългогодишната председателка Миглена Тянкова бе избрана за шеф на Окръжния съд в началото на тази година. Тя остави временно на своя пост Мария Ангелова.

По повод предстоящата процедура за избор на шеф на районния съд в Хасково Българският институт за правни инициативи (БИПИ) разпространи профили на двамата кандидати. Те съдържат данни за кариерата, имотното състояние и медийните им изяви.

Мария Ангелова е родена през 1975 година в Хасково. Семейна, с две деца. Завършила е право в Пловдивския университет през 1998 г. Има близо 14 години стаж в съдебната система. Няма наложени дисциплинарни наказания, нито поощрения.

През 2001 година декларира два потребителски кредита по 15 000 евро всеки. В същото време според данните от БИПИ на името на съпруга й Христо Ангелов са декларирани значителни депозити в лева и евро – през 2009 година 29 100 лв., през 2010-а – близо 45 000 лв.

През 2011 г. семейството закупува апартамент от 92 кв. м. в Хасково. През 2008-а - „Опел“ за 1500 лв.

Другият кандидат за поста – Маргарит Камбуров, е роден през 1973 година в Хасково. Завършил е право в Пловдивския университет през 1999 г. Женен, с едно дете. В съдебната система е от 2001 година.

От 2004-а до 2009 година е шеф на районната прокуратура в Свиленград, след това – редови прокурор пак там.

От данните за имущественото състояние става ясно, че Маргарит Камбуров е затънал в дългове. Има банков кредит от 80 000 лева, теглен през 2007 г. През 2010-а се набутва с нов банков заем, този път от 54 000 лв. В графата „спестявания“ прокурорът е декларирал депозит от 12 910 лева, а в графата „произход на средствата“ е посочил „заплати и обезщетение за временна нетрудоспособност“.

Профилите на двамата кандидати са създадени в рамките на проекта "Инициатива за прозрачни съдебни назначения", финансиран от Държавния департамент на САЩ. Информацията е извлечена от публични източници - регистри, декларации, заключения, документи и други данни, изготвени от съответните държавни органи, както и информация от самите кандидати.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини