Съживиха бактерия-Франкенщайн отпреди 500 млн. години

Учени от Georgia Tech успяха да съживят в лабораторни условия древна бактерия. Възрастта й е около 500 милиона години. Микроскопичният "Джурасик парк" се появи в „чашката на Петри".

Бактерията е живяла много преди юрския период. За да я „съживят", учените са вкарали нейни гени в съвременна бактерия E. Coli.

В "Джурасик парк" по подобен начин "възкресиха" динозаврите. Появяването на древната бактерия напомня и на сюжета на "Франкенщайн". Всичко това е далечна перспектива според учените. Много далечна. Засега "Джурасик парк" и "Франкенщайн" са се сбъднали в миниатюрния свят на бактериите. За учените обаче това е голяма крачка напред. Те наблюдават развитието на "бактерията-Франкенщайн" вече 1000 поколения.

"Възможността да се предава древен ген в съвременен организъм ни позволява да видим дали еволюционната крива ще се повтори или животът ще се адаптира по различен път.", казва Бетул Кашар, астробиолог от НАСА и сътрудник в Georgia Tech.

Засега древният ген EF-Tu не е мутирал. Жизнеността на "бактерията-Франкенщайн" се дължи на адаптирането на съвременните протеини. Наблюдавайки развитието, изследователите се надяват да получат отговор на стоящите отдавна въпроси в еволюцията и молекулярната биология.

Юра е вторият период от ерата на динозаврите /Мезозойската ера/. Започва преди около 200 милиона години и завършва преди около 145,5 млн. г. Разделя се на три епохи - ранна, средна и късна Юра, които от своя страна се поделят на векове.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини