198 измамени берачи на боровинки си прибрахме от Швеция

198 от българските граждани, които са пристигнали на сезонна работа в Швеция, но са били измамени, вече пътуват за България. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Те потеглиха вечерта на 25 юли от Стокхолм с три автобуса, предоставени от шведските власти. Българското посолство осигури храна и вода за цялата група.

Няколкостотин българи бяха блокирани в Швеция, след като заминали да берат боровинки там, но се оказали излъгани от човека, който им предложил работата. Вчера правителството отпусна 150 000 лева, за да прибере сънародниците ни.

Със съдействието на Министерство на външните работи на Швеция училище в близост до посолството ни в Стокхолм е оборудвано с легла, душове и храна, в което да бъдат настанени следващи групи български сезонни работници. Средствата за техния превоз са осигурени от българското правителство.

Шест микробуса на МВнР вече заминаха за Стокхолм. С тях могат да бъдат транспортирани общо 42 български граждани. Днес по обяд предстои отпътуването на два автобуса на Министерство на отбраната, които ще приберат още 93 души.

В Стокхолм пристигна ръководителят на Службата по трудови и социални въпроси в мисията ни в Берлин, който да окаже съдействие на посолството ни в шведската столица.

Българските дипломатически представители са в постоянна връзка с местните власти и при необходимост ще съдействат на изпадналите в затруднение сезонни работници. В случай на нужда шведската полиция ще окаже сътрудничество по локализирането на желаещите да се приберат в родината си български граждани.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини