Полша иска Испания да й плати дълг отпреди 400 години

Преживяващата тежка финансова криза Испания е изправена пред лицето на нов иск. Този път той е от страна на Полша и е на сума 57 милиона евро за дълг... отпреди 400 години!

Депутатът от полския парламент Марек Познански внесе законопроект, според който Варшава трябва да поиска от Мадрид връщането на кредит от 430 хиляди златни дуката, отпуснат от полската кралица Бона Сфорца на испанския крал Филип ІІ в средата на ХVІ век. Парите са дадени за водене на война за Неаполитанското кралство, уточнява Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

"Разбирам, че моето искане може да се стори на някои странно, но моите действия са продиктувана от желанието да покажа на съвременните политици всички последици от кредитирането на чужди държави", оправда поредния полски абсурд Познански.

Според неговите изчисления, 430 хиляди тогавашни дуката, всеки от които е тежал по 3,5 грама злато, възлизат днес на 57,4 милиона евро. Познански заяви, че даже не е взел под внимание лихвите за тези няколко столетия.

За състоянието на умовете в Полша говори факта, че този абсурд се разглежда от полското външно министерство, което даже ще излезе с позиция по него, добавя Би Би Си.

Всичко това може да се възприеме със смях, ако преди време бившият полски премиер Ярослав Качински не беше предложил злотата за резервна валута на Европа.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини