Почина председателят на БАН акад. Додунеков

След кратко боледуване на 66-годишна възраст починал председателят на БАН академик Додунеков, съобщи пресцентърът на академията.

Той бе избран на високия пост само преди два месеца.

Кончината му е напълно неочаквана, тъй като само допреди седмица академик Додунеков работеше активно и провеждаше срещи.

Стефан Додунеков е роден през 1945 г. в Килифарево, завършва "Математика" в Софийския университет през 1968 година. От 1986 г. е Доктор на математическите науки, а от 2008 г. - Академик. Има над 35 години преподавателска дейност в български и в чужди университети. Написал е три книги и 12 учебници и учебни пособия по математика за средните училища.

От 2001 г. акад. Додунеков е председател на Съюза на математиците в България. Президент е на Математически съюз на Югоизточна Европа. Преподавал е в Софийския университет, Великотърновския университет, Бургаския свободен университет, Югозападния университет в Благоевград и др. Водил е курсове в Линчьопинг, Гьотеборг, Улм, Делфт. Член е на Обществото на информатиците (Information Theory Society), Американското математическо общество (American Mathematical Society), Китайското общество по комбинаторика (Combinatorial Society in China).

Акад. Стефан Додунеков е директор на Института по математика и информатика - БАН от 1999 г. и е избран за председател на БАН на 11.06.2012 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини