Когато бутилката срещна тирбушона

Френската кухня, френските вина и френската култура на хранене са достатъчно известни и почитани. Изисканият френски стил се простира до най-малкия детайл, присъстващ на масата. Духът на Портос и Арамис витае в този необичаен музей в Прованс. Частна колекция показва над 1000 тирбушона от цял свят, от 17 век до наши дни. Музеят се намира сред 45-те хектара лозя на Domaine De La Citadelle и е отворен за посещения от 1993 г. насам.

За виното казват, че е дар от боговете. Оказва се, че тирбушонът е английско изобретение. Идеята дошла от спирален инструмент, който бил използван в зората на огнестрелните оръжия за изваждане на куршума от раната. Друга важна подробност е, че по същото това време англичаните започнали да оставят техните вина да узряват в бутилки, вместо бъчви. Тогава и формата на стъклените шишета била различна от днешните прави, цилиндрични, пригодени за транспортиране бутилки. Когато се появили първите тирбушони, виното се пазело в бутилки с форма на луковица, или капка - широка стъклена сфера с източено дълго гърло.

Kакто и да е, стигаме до корковите тапи, които също са цяла наука. След като навлезли в масова употреба, се появил и инструментът за отварянето им. Така тирбушонът придобива съществено значение.

Най-стария в музея е френски и датира от края на 17-ти век. Най-ранните тирбушони са прости инструменти, често под формата на "Т", които се отварят със сила. Те са ръчно изработени от златари или ковачи, единствените хора които можели да правят метални изделия по това време.

До промишлената революция и първите фабрики през 19 век, всеки тирбушон е уникат. На него могат да бъдат открити инициалите или печат на собственика. Днес всякакви дизайни, механизми и улеснения радват ценителите на виното. Защото отварянето на една бутилка си остава все така специален момент, всеки път изпълнен с любопитство и приятно очакване.

Musée du tire-bouchon / Corkscrew Museum / Museo dei cavatappi

Musée du tire-bouchon / Corkscrew Museum / Museo dei cavatappi

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини