Обвиниха собственика на "кокаиновия" кораб "Свети Николай"

Спецпркуратурата повдигна обвинение на Дойчин Дойчев, собственика на кораба "Свети Николай", съобщиха за БГНЕС от там.

Дойчев е със 72-часова прокурорска мярка за неотклонение.

Дойчев е обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. Прокурорите му повдигнали обвинението по обед днес. До края на деня такова обвинение ще бъде повдигнато и на Руслан Колев.

Двамата са участници в групата, прокурорите имат данни и работят по посока на това да установят и други участници в групата и от българите, които бяха задържани в Испания. 

22 българските моряци, задържани на 15 август за трафик на три тона кокаин в Испания, все още са в следствения арест в Кадис.

След изтичане на 72-часовата им мярка, те остават на разположение на следствието, което в най-кратък срок, възможно е дори в рамките на ден, да изработи доклад с всички събрани доказателства по случая. След това българите ще бъдат прехвърлени в арест в Мадрид, където докладът на следствието ще се разгледа от така наречената "Аудиенсия насионал" - институция, адекватна на Върховен административен и апелативен съд.

По-рано днес министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски заяви във Варна, че случаят с кораба "Свети Николай" ще се отрази негативно на българския флаг.

Припомняме, че в Испания разбиха наркобанда, в която са замесени много българи. Близо 3 тона кокаин, транспортирани от търговския кораб "Св. Николай" към автономната област Галисия в Северозападна Испания и от там дрогата, е трябвало да бъдат разпределени за пласиране в цялата страна и в други европейски държави.

Операцията под кодово название "Еспартана" е била осъществена от Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция и в сътрудничество с чуждестранни полицейски структури. Арестувани са 31 души, в това число 22 български граждани без криминално минало, които охранявали наркотика по пътя му от Южна Америка към Галисия.

Премиерът Бойко Борисов заяви преди два дни във Варна за случая, че корабът отдавна е следен. "Много неща се знаеха, но нямаше как да кажем на моряците: "Бягайте от там, защото ще го хванем", допълни Борисов.

На въпрос дали българите са "забъркани" в историята той заяви: "Много е трудно правосъдието да отсъжда кое да отсъжда, кое не. Най-малко това ще е дълъг процес, защото 3 тона са огромно количество за цял свят". До седмица вътрешният министър Цветан Цветанов ще отиде в Испания, но се очаква делото да е много тежко и много дълго, каза още премиерът Борисов. Той допълни, че повечето моряци са от Варна и Добрич.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини