Италия и Швейцария разследват четворното убийство във Франция

Полицейска операция по претърсване на дома на британското семейство, застреляно във френските Алпи, се провежда в момента. Полицаи от Съри, заедно с френските си колеги, вече са влезли в дома на 50-годишния Саад ал Хили в Клейгейт съобщава Би Би Си.

Освен това стана ясно, че френската полиция е поискала от италиански и швейцарски колеги помощ за залавянето на извършителите на четворното убийство.

Припомняме, британецът от иракски произход бе застрелян в сряда, заедно със съпругата си Икбал, 74-годишната си тъща и един френски колоездач (45-годишният Силвен Молиер, който се предполага, че е станал очевидец на убийствата) край езерото Анеси - популярната туристическа дестинация във Франция.
Братът на убития - Заид Ал Хили отрече да е имало семеен спор за пари между двамата, което бе една от версиите в рамките на разследването.

Двама роднини са пристигнали във Франция при оцелелите в стрелбата дъщери на семейство Ал Хили. Момичета, на възраст седем и четири години, се смята, че са единствените свидетели на убийствата. Те са под полицейска закрила.

Трима полицейски служители от Франция са пристигнали в Обединеното кралство, за да разследват стрелбата, като се очаква по-късно да пристигне още един. Пръв във Великобритания е пристигнал най-старшият от четиримата - полковник Марк де Тарле, който оглавява Бюрото по престъпления в Националната жандармерия на Франция.

Полицията в Съри съобщи, че помага на френските власти да извършат комплексно разследване. Те вече са разположили палатка пред входната врата на дома на Ал Хили "в подготовка за претърсване на имота".

Претърсването на къщата е част от усилията за събиране на предварителна информация за Ал Хили.

Прокурор Мейло съобщи, че досега полицията във Великобритания само е охранявала къщата, но сега започва френско-британско разследване и вече може да се влезе в дома.

Той каза още, че 4-годишното момиченце - Зеена, открито живо под телата на жертвите осем часа след убийството, е идентифицирало телата на родителите си и е описало пред френските полицаи атаката с думите "ярост" и "терор". Детето е казало, че когато стрелбата е започнала, то се е намирало между майка си и по-възрастната жена и се е скрило под полата на майка си.

По-голяма сестра, Зайнаб, е била простреляна веднъж и има наранявания на главата. Тя се намира в медикаментозна кома в Университетската болница в Гренобъл. Момичето е било открито от британския колоездач, който пръв се е озовал на местопрестъплението и е съобщил в полицията.

Роднини на момичетата - мъж и жена, са пристигнали във Франция в петък вечерта. Те са придружени от британски социален работник и трябва да се срещнат с Зеена по-късно, съобщи още прокурор Мейло.

По време на пресконференция в петък, прокурорът потвърди, че всяка от жертвите е имала най-малко един куршум в главата си, както и че при стрелбата са произведени около 25 изстрела - много повече, отколкото първоначално се смяташе. Това кара разследващите да смятат, че при убийствата е бил използван повече от един пистолет.

Проверяват се твърденията на британския колоездач, открил местопрестъплението, за видени от него зелен или тъмен на цвят автомобил, както и мотоциклет.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини