20 димитровградски общинари подкрепиха декларацията срещу реформите във ВиК

С 20 гласа "за" и 7 -"въздържал се" декларацията срещу реформите във ВиК сектора бе приета

С 20 гласа "за" и 7 -"въздържал се" Общински съвет -Димитровград прие декларация против готвените законодателни промени в Закона за водите и сливанията на ВиК-дружества.

Точката се оказа най-горещата по време на няколкочасовото заседание на местният парламент, тъй като предизвика разнопосочни дебати сред присъстващите в залата.

Най-напред вносителят на декларацията Тодор Ташев от СДС и коалиция /Да за Димитровград/  обясни, че се тревожи за бъдещото окрупяване на ВиК дружествата в страната, което на местно ниво ще доведе до сериозен скок в цената на водата в Димитровград. Според него, кубикът в бъдеще ще скочи поне с 1.04 лв.

Кметът Иво Димов контрира, че се правят сериозни спекулации по темата за реформите във ВиК сектора и се описват нещата с черни краски, което не е така.

"Законът е минал едва на първо четене в Парламента, предстоят още обсъждания и коментари, нищо не е окончателно", заяви Димов. Той напомни, че последна дума при определяне цената на водата в дадена Община има Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Градоначалникът уточни, че на 25 септември в столицата ще има кръгла маса по темата, на която при проявено желание може да присъства и Тодор Ташев, в качеството му на представител на Общината в общото събрание на ВиК.

Съветникът Тодор Ташев от СДС / в средата/ защитаваше позицията, че окрупняването на ВиК дружествата в страната ще повиши водата в Димитровград

Че не е нормално готвеното окрупвяне на водния сектор и това, което управляващите ще правят, бе категоричен шефът на ОбС Стефан Димитров. Според него, местното водно дружество има много други проблеми за решаване, като тези в селата Бодрово и Каснаково.

Да не бъде допуснато ВиК-Димитровград да бъде закрито, се застъпи съветникът от ЗНС Данчо Данев.

Веселин Милев от ГЕРБ нарече опозицията в залата демагози и популисти, особено когато става дума за гласуване на декларации, като тази и напомни как е завършил подобен вот в залата преди месеци.

Споровете достигнаха връхна точка, когато се намесиха позиции за сегашното управление на ГЕРБ и предишни правителства, за изготвени и реализирани проекти в последните години в общината, както и за проблемите на синята зона в София и безплатното паркиране на столичните общинари.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини