Изобретиха уникална 570-мегапикселова камера

Eдна от най-големите мистерии пред съвременните учени е детайлното проучване на т.нар. „тъмна материя“, която изгражда голяма част от космическото пространство. За да подпомогне усилията ни в тази насока консорциумът Dark Energy Survey, който се състои от 23 различни институции създаде уникална камера от ново поколение. Благодарение на нея те се надяват да открият повече подробности за наличието и начина, по който функционира мистериозната тъмна материя, информира theverge, цитиран от digital.bg.

Устройството, което те създават, се нарича Dark Energy Camera и представлява 4-метров телескоп, който е разположен в Чили и представлява най-мощното средство за изучаване на Космоса от подобен тип.

Съоръжението е оборудвано с впечатляващата 570-мегапикселова камера, която се състои от 74 CCD сензора, за да се гарантира заснемането на обикалящите ни галактики при максимална резолюция. Изобретението на изследователите е проектирано с целта именно да бъде използвано за проучване на феномена тъмна материя.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини