Естония - номер едно по свобода в интернет

Естония, САЩ и Германия заемат водещи позиции в класацията на страните по равнище на свобода в интернет, сочи доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" (FreedomHouse.org), озаглавен "Свободата в мрежата 2012".

Според документа лидер в списъка от общо 47 държави е Естония, която е сред най-развитите в технологично отношение в света.

Населението й има достъп до най-различни електронни услуги, включително електронно правителство.

Естония се превърна в пример за това как свободният достъп до интернет е стимул за развитие на обществото, се казва доклада. Свободата на словото според организацията не се нарушава, като в същото време властите са въвели строги закони за защита на личната информация.

България не е сред обхванатите от изследването страни.

САЩ, заемащи второ място, отстъпват на други страни по скоростта на интернет и тарифите. Докладът обаче констатира, че там свободата на достъп не се нарушава и няма никакви филтри. Забранена е детската порнография, има правила за публикуването на лична информация и се защитават авторските права.

Сред първата тройка в списъка е Германия, където според "Фрийдъм хаус" в последно време се засилва контролът от страна на полицията и специалните служби.

В челната десятка са Австралия, Унгария, Италия, Филипините, Великобритания, Аржентина и ЮАР.

Русия е на 30-о място по свобода в интернет и я задминават страни като Кения (13-о място), Нигерия (15-о място) и Уганда (17-о място), съобщава ИТАР-ТАСС. Украйна е на 12-о място, Беларус - на 37-мо.

Най-зле според "Фрийдъм хаус" е положението в Узбекистан, Сирия, Китай, Куба и Иран, където интернет е под контрола на властите.

Източник: www.vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини