Основно мъже са заболели от ХИВ през 2012

Предимно мъже и млади хора са новорегистрираните носители на ХИВ през годината, показват данни на Министерството на здравеопазването. Общо 112 са новооткритите ХИВ-позитивни лица в страната към края на месец септември 2012 г.

По данни на Национална Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", изпълнявана от Министерството на здравеопазването, до края на септември в България са регистрирани общо 1 585 лица с ХИВ инфекция, съобщиха от координационния офис на програмата в Стара Загора.

От началото на 2012 г. новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са 112, от които 88 мъже и 24 жени. Повече от половината от новооткритите случаи с ХИВ са млади хора, от които 45% са на възраст от 18 до 29 г. Регистрирани са 5 непълнолетни деца под 15 г.

Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни в София - 54 лица, следват областите Пловдив - 13 лица, Пазарджик - 7 лица и Варна - 5 лица.

70 % от новооткритите ХИВ-позитивни лицав Стара Загора са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно изследване на ХИВ/СПИН (КАБКИС) и в мобилните кабинети на терен.

Основните начини за инфектиране с ХИВ са по полов, кръвен и вертикален път - от майка на дете, когато не е направена профилактика по време на бременността.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини