Откриха гробницата на сина и жената на Александър Велики

Гръцки археолози откриха гроб в град Амфиполис близо до Серес, Северна Гърция, за който смятат, че е на съпругата и сина на Александър Велики Роксана и Александър IV, съобщават гръцки медии, предаде БГНЕС.

Кръглото оградено място, заобикалящо гробницата, е високо три метра, а периметърът му е около 500 метра. То се намира в градска зона близо до малкия град Амфиполис. Ръководителката на екипа археолози Катерина Перистери отбеляза, че е рано да се говори със сигурност за самоличността на погребаните хора.

"Разбира се, това е гробница, която не сме виждали преди, нито във Вергина, нито някъде другаде в Гърция. Няма съмнение в това. Но все още не могат да се правят други асоциации с исторически личности заради сериозната липса на доказателства и на финанси, което няма да позволи да продължим разкопките поне засега", допълни тя.

От 1965 г. районът е известен като Каста Том, но това са първите разкопки, които се правят там. Проектът започна без осигурени средства, поради което само части от впечатляващото място бяха разкрити. Специалисти предполагат, че заключенията за собствениците на гробницата не могат да се направят без първо да се разкопаят гробовете и да се открият доказателства за тяхната самоличност.

Но местните власти и медии побързаха да съобщят, че гробницата принадлежи на съпругата и сина на Александър, които според легендата били прогонени от Македония след смъртта на владетеля. Там 12-годишният му син Александър IV и майка му Роксана били убити. Смята се, че двете жертви са били погребани в Амфиполис, но до момента няма доказателства за това.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини