ВКС върна делото ”Белнейски” за ново разглеждане

Върховният касационен съд отмени присъдата по делото за убийството на сестрите Белнейски и го върна за ново разглеждане на Пловдивския апелативен съд. Съдът обяви решението си на своя сайт. На 23 ноември миналата година пловдивските магистрати потвърдиха присъдата на пазарджишките съдии, с която на подсъдимия Лазар Колев бе наложено наказание "доживотен затвор без замяна".
Колев беше осъден за това, че на 28 януари 2006 година е убил сестрите Росица Белнейска и Христина Белнейска. Той бе осъден и да заплати на родителите на убитите обезщетение за претърпени морални вреди общо в размер на 400 000 лева.

В решението си обаче ВКС отчита сериозните доказателствени проблеми по делото, като резултат от забавеното разследване в досъдебната фаза и редица пропуски в първоначалния му етап, предаде БТА. Значителният обем на събраните в тази фаза доказателства, приложени по делото, е по-скоро привиден, защото съдържанието на информация за извършеното престъпление и участието на подсъдимия в него, е твърде оскъдно. По-голямата част от доказателствата са косвени, а източниците за преките доказателствени факти са производни, пише в решението.

Върховните съдии посочват още, че съдът в Пловдив не е обърнал внимание на една "особено съществена констатация на експерти", че "най-вероятно под ноктите на Росица има биологичен материал и от неизвестното лице, чийто клетъчен материал е установен в поднокътно съдържимото от ноктите на Христина, като не се изключва и възможността да има такъв и от трето лице".

Според магистратите това може да означава само, че двете момичета, докато са били живи, са се отбранявали от един и същи човек, а това от своя страна означава, че няма как убийството да е извършено така, както е описано в присъдите на двете инстанции. А именно - че Лазар Колев е разделил двете сестри още в самото начало, убил Росица, и след като тя починала, той взел решение за убийството и на Христина. Върнал се на мястото, където я оставил. Към този момент вече Росица не би могла да извършва каквито и да било активни действия и няма как под ноктите й да е попаднал биологичен материал от другото неизвестно лице, упражнило някакви действия по отношение на Христина, се казва още в мотивите на ВКС, цитирани от БГНЕС.

През април родителите на убитите сестри Белнейски поискаха от Върховния касационен съд делото за смъртта на децата им да се върне за ново разследване. Според тях истината не е излязла наяве.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини