И бивш министър ще помага на МБАЛ Св.Екатерина да си реши проблемите

Д-р Евгени Желев, бивш здравен министър /вляво/ бе в Димитровград днес по покана на БСП, до него са съветниците Димитър Петров и Виолета Желева

Среща с ръководството на МБАЛ "Св.Екатерина" в Димитровград инициира днес общинското ръководство на БСП.

По този повод тук гостува и бившият здравен министър д-р Евгени Желев от правителството на тройната коалиция, който коментира актуалното състояние на местната болница и здравеопазването в страната въобще.

На пресконференция след срещата, която бе закрита за журналисти, д-р Желев заяви, че МБАЛ е добре структурирана с достатъчно отделения и нужните специалисти. Проблем, според него са задълженията на болницата и рестрикцията на бюджета.

"Явно са орязани като бюджет от РЗОК, защото през 2009-та година са правили оборот от 3 500 000 лв., а в момента този бюджет е 2 700 000 лв. при отпаднали близо 30 клинични пътеки", заяви по повод МБАЛ Желев.

Той отбеляза, че има достатъчно добри контакти с управляващите и ще се опита да помогне за подобряване ситуацията в местното здравно заведение като разговаря с шефа на НЗОК.

Че Димитровград има нужда от тази болница, бе убеден бившият здравен министър. Според него, по казуса с неразплатените 600 бона за рамонт, задължително трябва да се търси отговорност. "Всичко е въпрос на добра воля и разговори между общината и фирмата, за да се тушира напрежението", добави още д-р Желев.

Той смята, че управляващите не са казали ясно какво искат да се случи в здравеопазването. "Държавата трябва да има ясен поглед към Общинските болници, а не да ги закрива, както става с тази в Девин", заяви бившият министър.

МБАЛ в Димитровград ще я има, Общинския съвет ще помогне за това, заяви и лидерът на БСП тук Димитър Петров, визирайни внесената в ОбС докладна за финансова помощ от 300 000 лв.

Бившият здравен министър д-р Евгени Желев се ангажира да търси съдействие от шефа на НЗОК

Кой, ако не Общината трябва да помогне на МБАЛ за изплащането на дълга към местна строителна фирма, заяви  зам.председателят на ОбС Димитър Петров. Местната администрация трябва да търси резерви, ако не друг начин на разплащане с фирмата, но да демонстрира ангажираност, категоричен бе той.

Той припомни, че задълженията на тукашното болнично заведение вече са 1 700 000 лв., извън висящният дълг към фирмата на Георги Табаков за неразплатените ремонти дейности.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини