Дянков звъни на 15-годишна, обяснява за пенсията

Толкова се стъписах, че в първия момент блокирах. Не очаквах да ми се обади Симеон Дянков. А той ми позвъни лично, похвали ме за писмото и ме насърчи да продължавам да пиша.

"Радвам се, че млади хора като теб имат мнение и мислят", казал министърът на 15-годишната Марина Сидерова от Пловдив, цитиран от "24 часа".

Преди дни тя разпространи до него писмо, в което ожалва живота на българските пенсионери. Десетки хиляди го прочетоха. Повечето я адмирират, други й се заканват.

Ученичката от елитната езикова гимназия "Иван Вазов" била провокирана от новината, че гръцката държава ще раздаде по 400 евро коледни премии на своите пенсионери. А на възрастните хора в България нямало кой да даде и 10 лева. Момичето се разстроило още повече, когато чакало автобус на спирката и клета старица протегнала ръка за помощ. Марина събрала всичките си стотинки и й ги дала.

След което си изляла мъката на белия лист и я адресирала до Симеон Дянков. Дни по-късно министърът се върнал от чужбина, прочел писмото й и лично я потърсил.

"Първо звънна негов съветник да пита родителите ми дали са съгласни вицепремиерът да говори с мен. Те казаха, че няма проблем", разказа Марина. Във вторник след обед й се обадил финансист № 1.

"Здравей, Марина. Аз съм Симеон Дянков. Прочетох писмото ти до мен и искам да те поздравя за гражданската позиция", били първите му думи.

Девойката онемяла. В първия миг си помислила, че е създала проблем на училището си. Министърът обаче продължил любезно, разказва Марина пред "24 часа".

"За да отговоря на въпросите ти, трябва да се върнем назад във времето, когато България попада задълго в социалистическия блок, а Гърция - в западния. Дотогава нашата държава икономически е превъзхождала южната ни съседка. Но след това изпада в икономическа дупка. В същото време Гърция дърпа напред. В годините на прехода страната ни започва да наваксва изоставането си и съвсем скоро ще сме на едно престижно място в Европа. Това няма да стане тази или следващата година, но не е далеч времето, когато ще се случи", обяснява й Дянков.

Марина го слуша внимателно. Министърът обаче развенчал пред нея мита за коледните бонуси на гръцките пенсионери.

"Щом чух тази новина, не се сдържах и се обадих на моя гръцки колега. Той ми обясни, че това е само предложение, което не излиза от правителството на Андонис Самарас, защото няма откъде да се набавят средства за коледни надбавки", предаде едно към едно думите на Дянков гимназистката. Министърът й разказал и за своя живот. Обяснил й колко трудно му е било да пробие в Америка, за да стигне до престижен пост в Световната банка. Уточнил, че дошъл в България не като партийна фигура, а като експерт.

За живота на българските пенсионери Дянков и Марина не отворили дума. "Разговорът беше много дружелюбен и продължи около 10 минути. Симеон Дянков ми каза, че много обича Пловдив и често идва. Аз пък толкова бях напрегната, че забравих да го поканя в училище или у дома", съжалява тийнейджърката. Събрала кураж и му обяснила, че писмото й не е насочено нито срещу него, нито срещу сегашното правителство. "Ако съм ви обидила, това е неволно", извинила се тя. Благодарила му, че й обърнал внимание. "А можеше да не го направи. Той е министър и всеки ден получава толкова много писма. Ако на всяко обръщаше внимание", разсъждава тя.

Марина има вече своята слава. Но тя й тежи, казва нейната преподавателка по психология Анелия Митева. Учителката забелязала, че социалната тематика вълнува деветокласничката. "Дете е, а има много сериозен поглед върху действителността. Силно обича България и затова иска животът на хората тук да е по-хубав. Но по детски наивно е изказала мнението си за нещата. Не може да направи още дълбок социално-икономически анализ", коментира преподавателката. Митева се кълне, че няма никаква намеса в писането и редактирането на писмото. "Изказала е една гражданска позиция и чест й прави, че го е разпространила с името си, а не анонимно", хвали я тя.

Момичето признава, че е получило заплахи по интернет. "Родителите ти ще останат без работа. Майка ти ще бъде уволнена от работа, а баща ти ще има да драска графити само по стените", написали й във форума. Бащата на Марина Сидер Сидеров има фирма за графичен дизайн, а майка й е мениджър във винарска изба. Девойката най-вече се бои да не е създала главоболия на учителите и да почнат проверки в училището. "Може ли едно дете да влияе върху политиката на България", недоумява директорката Мариана Димитрова. Тя смята, че Марина има талант, както и други деца в гимназията. Според нея до голяма степен това се дължи на опитните преподаватели. Дянков също похвалил учителите на Марина. "Продължавай да пишеш. Като дойда в Пловдив, пак ще ти се обадя", обещал й той.

От екипа на финансовия министър не отрекоха, че той действително е потърсил момичето. Не пожелаха обаче да разказват как е протекъл разговорът, тъй като бил личен.

Марина учи немски и руски. Казва, че в училище й е трудно, но се справя. "Ако е лесно, не е хубаво", отбелязва тя.

Все още се чуди каква да стане, но в главата й се върти или журналистика, или интериорен дизайн.

Засега не е написала ново съчинение. "То идва спонтанно, трябва да узрее", обобщава Марина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини