Вранча се разклати, чакат 7 по Рихтер

Земетресение с такъв магнитут не би представлявало опасност за България, твърдят от БАН.

"Вранча се клати всеки ден, акумулирала е твърде много енергия", пише румънският вестник "Евениментул зилей". Междувременно румънски сеизмолози алармираха, че мощно земетресение от седма степен заплашва да тресне страната всеки момент.

Според вестника до края на тази година не е изключено да има трус подобен на този от 4 март 1977 година. Тогава стихията разтресе цяла Северна България, като в Свищов тя уби над 100 души.Земетресение с такъв магнитуд с епицентър Вранча не би представлявало опасност за населението на България", заяви проф. Бойко Рангелов от Геофизичния институт на БАН, цитиран от "Телеграф". По думите му подобен трус със сигурност ще се усети в цялата страна, но жертви и разрушения не би трябвало да има.

Освен това е невъзможно да се предскаже кога точно ще има земетресение. "Характерно за огнището във Вранча е, че то дълго време мълчи, а след това освобождава мощни трусове. Досега такива е имало през 1940, 1977, 1986 и 1990 г. Както виждате, цикличност не се наблюдава.

Това, че 22 години огнището си мълчи, може да е индикатор за натрупана енергия, но не означава, но точно тази година ще има земетресение", смята професорът.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини