Читалище Нов път стана на една година, празнува с концерт и торта

Самодейците от "Нов път- 2011" отпразнуваха година от основаването на читалището

С 90-минутен концерт, торта и препълнен от публика салон празнува година от учредяването си най-младото читалище в община Димитровград „Нов път-2011”- с. Добрич.

С рецитал, посветен на народните будители, се представи детската му група.

Постигнатото само за година показаха още танцовият клуб и групата за народни песни със своите солистки- медалисти от различни певчески конкурси и фестивали Станка Динева и Марийка Камбурова.

С „Хубава си, моя горо” на финала участниците в концерта изправиха публиката на крака и тя запя заедно с тях.

66 са учредителите на НЧ „Нов път-2011”, към което за момента работят 4 групи- за народни песни, за стари градски и естрада, детска художествена самодейност и театрална самодейност.

В танцовия клуб за народни хора и пеене се включват близо 20 деца на възраст от 5 до 18 г., а в певческия състав за автентичен фолклор- 22 жени от 20 до 85-годишна възраст.

Неотдавна е сформирана и танцова група за възрастни, е равносметката на председателя Жанета Динева.

„Нов път-2011” стартира дейността си със спектакъла „Български краски”. Активно участва в празнични и конкурсни програми както в община Димитровград, така и извън пределите й. Плакети за цялостно творчество, 4 златни, 2 бронзови медала, множество грамоти, дипломи и препоръка за представяне в Европейския шампионат по фолклор „Euro folk” печелят само за година певческата група и индивидуалните й изпълнителки, посочи още тя.

Благодарствени писма от читалищното настоятелство на „Нов път-2011” получиха деятелите му и всички, помогнали в развитието му за тази първа година. Поздравителен адрес изпрати кметът на общината Иво Димов.

Представи го специалистът от отдел ”Култура” Валя Костова. Като „урок по родолюбие” определели проявата председателят на местния парламент Стефан Димитров. Да продължават с уверени стъпки по пътя, пожела председателят на комисията по култура Христо Цветков, като припомни източната мъдрост, че дори най-дългият път започва с първата стъпка. Поздравления поднесоха Асоциацията на читалищата от община Димитровград, както и от пенсионерския клуб „Хан Аспарух” в Димитровград.

Празникът завърши с хоро в двора на бившето училище в с. Добрич, където бившият физкултурен салон сега е читалищен. С решение на общинския съвет НЧ „Нов път-2011” г. получи помещения на втория етаж там, които в момента ремонтира.

Празникът завърши с торта и хороводни изпълнения
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини