Кафето изчезва до 30 години!

Първата жертва на климатичните промени е сортът "Арабика"

Кафето може да изчезне като растителна култура до 30-40 години. За това алармираха учени от института „Кю Гарданс" в едно от последните си изследвания.

Причината за този кофеинов армагедон са обичайните заподозрени – климатичните промени. Очаква се към 2035-а кафето да започне да става дефицитна и луксозна стока, а към 2080-а да изчезне съвсем.

Според прогнозата, първата жертва на затоплянето ще е сортът "Арабика". Предполага се, че площите, засети с него, няма да може да се поддържат и тази култура ще бъде „изтрита" на 99,7 процента. След това ще дойде ред и на латиноамериканските кафеени плантации.

Специалистите твърдят, че Арабика е най-употребяваното кафе и заема 70 процента от пазара днес. Дивата разновидност на растението расте в планините на Етиопия и Южен Судан. Интересното е, че неговите зърна се прибавят към кафето, добито от плантациите, и по този начин те стават по-устойчиви на болести и паразити. С настъпването на климатичните промени първо ще изчезне точно този вид дива Арабика, а оттам и останалото кафе.

Изследването напомня, че фермерите, отглеждащи кафе, се борят с повишаването на температурите вече 50 години. Отговорът им засега е да местят с 50 метра нагоре плантациите си на всеки 10 години.

И неминуемо ще достигнат до момента, когато няма да има къде другаде да се ходи.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини