Google отчита ръст на правителствените намеси в интернет съдържанието

Интернет гигантът Google отчита завишаване на броя на заявките за получаване на достъп до или пък премахване на информация, подадени от различни световни правителства. Това става известно от "Отчета за прозрачност", който компанията публикува два пъти годишно.

Той е част от инициативата на Google за "осигуряване на максимална прозрачност на потока от информация, свързан с инструментите и услугите" им, твърди самата компания. В документа се публикува информация относно броя искания за достъп до данни или премахване на съдържание, получени от всяко правителство, разпределена по шест месечни периоди. Компанията от Маунтин Вю уточнява, че си позволява определени ограничения относно публикуваната информация.

Според отчета касацията за подадени искове за достъп до потребителски данни се оглавява от САЩ с общо 7969 подадени молби. Следват Индия (2319 искания), Бразилия (1566), Франция (1546), Германия (1533) и Обединеното кралство (1425).

Google публикува "отчета за прозрачност" от 2009 г., като в първият документ, броя на заявките за достъп до потребителски данни е бил общо 12 539 молби в световен мащаб. За периода между януари и юни 2012 г. цифрата достига до 20 938 подадени молби.

От друга страна, на челно място в класацията за подадени заявки за премахването на конкретно съдържание е Турция. Комитетът за телекомуникационни съобщения на органа за информационни и комуникационни технологии в страна е подал общо 148 искания за премахване на 425 видеоклипа от услугата YouTube, редица блогове в Blogger, един документ, публикуван в Google Docs, както и един резултат от интернет търсачката.

Според подадените заявки във всеки от случаите е ставало въпрос за критики, отправени по адрес на Кемал Ататюрк, настоящото правителство или националната идентичност и ценности нa страната.

В отчета си онлайн компанията уточнява, че е ограничила достъпа на потребители от Турция до 63% от посочените видеоклипове. Резултатите от търсачката на Google, споменатите блогове, както и документът обаче не са били премахнати.

Тук трябва да се отбележи, че компанията от Маунтин Вю има конкретни критерии за удовлетворяването на искове за премахване на съдържание. Те трябва да са изчерпателни, да бъдат насочени до конкретен интернет адрес и да бъдат подадени от прилежащите институции.

Следващи в списъка са САЩ с 273 заявки за премахване на съдържание, Германия (247), Бразилия (191) и Обединеното кралство (97).

Google, както и редица други компании в сферата на технологиите и комуникациите редовно получават молби от държавни агенции и правни институции по света за достъп до потребителски данни и друг тип информация.

"Това е шестият доклад, който публикуваме, и от него става ясна една тенденция – интернет наблюдението става все по-интензивно", заявява компанията в официално блог съобщение по темата.

Целта на инициативата е да сигнализира за поведението на правителствени агенции в интернет, заявява говорител на Google пред BBC.

"Отчетът също така отразява и характеристиките на законовата рамка в отделните държави. В Турция например съществува специален закон срещу разпространението на неверни твърдения по адрес на публични фигури. От страна на Германия по-голямата част от заявките са за премахване на съдържание, свързано с неонацистки движения", заявява говорителят на Google пред BBC.

По думите на онлайн гигантът трите основни причини за премахване на конкретно съдържание са клевета, нарушаване на личното пространство и от съображения за сигурност.

Други често посочвани причини са порнографско съдържание, словесни атаки и нарушаване на авторски права.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини