Комитет: Строежът на Белене е заплаха за националния икономически суверенитет

Първият Инициативен комитет с алтернативната позиция по националния референдум, който се обявява срещу строителството на АЕЦ „Белене” представи днес мотивите си в БТА.

Начело на инициативния комитет е председателят на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон, която последователно отстоява позицията на партията срещу строителството на ядрената централа. В инициативния комитет са се включили хора от цялата страна.

В мотивите им се казва, че чрез АЕЦ „Белене” България става напълно зависима от чужда страна в областта на енергетиката и това окончателно затваря кръга на икономическото ни подчинение. Строежът на Белене е заплаха за националния икономически суверенитет. Цената на централата захранва олигархични кръгове и ще превърне в длъжници българските граждани за поколения напред.

По време на днешната пресконференция инициативният комитет обърна внимание и върху някои изисквания на ЦИК към инициативните комитети. Те поставят в неравностойно положение, регистрираните за референдума на алтернативната позиция и лишават българския народ от възможността да направи информиран избор. Например фактът, че в избирателните комисии ще има представители само на партиите, които поддържат тезата за строеж на АЕЦ „Белене”, тъй като те са мнозинство от парламентарно представени. За всеки дебат по темата на референдума инициативните комитети ще трябва да заплащат, за да се чуе свободното им мнение в медиите. Въпреки това от Инициативния комитет, с председател Мария Капон, се обявиха против призивите за бойкот на референдума и са решени да направят всичко, за да предоставят шанса на българите да направят информиран избор по време на гласуването. От комитета изразиха надежда, че президентът Росен Плевнелиев ще спази обещанието си и ще гарантира честен и демократичен референдум.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини