Почина легенда на хасковската борба

Вълко Костов в действие/отгоре/. Сн. архив

Легендата на хасковската борба Вълко Костов, си отиде от този свят днес сутринта след дълго и тежко боледуване. Роденият в харманлийското село Остър Камък борец, е една от емблемите на този спорт в Хасково. Той е европейски клубен шампион по борба с отбора на Хасково от 1975-та година. Многократен национален шампион, участник на две олимпиади. Най-големият му личен успех е световната вицешампионска титла от първенството в софия през 1963-та година. Там Вълко мачка всички, но на финала губи от единственият непобеден шампион в този спорт, руснакът Александър Медвед. Руският богатир е един от малкото, който не е просто спортист, а явление появило се да пренапише историята на този спорт. Дори и великият Карелин не успя в тази мисия. 

Освен с величието на своите победи и загуби от великите, Вълко оставя следа и с десетилетната си вярна служба на хасковската борба. От 15 години насам, той живееше в Симеоновград, като бе почетен президент и патрон на местния клуб по борба. 

Поклонението пред тленните останки на великият борец е утре в 12 часа на гробищата покрай старото пловдивско шосе. Погребението е в 13.30.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини