Баскетболът остана без американките, клубът не оправил визите им

Тония Гърти/в бяло/ вече напусна, заедно с колежката  си Джесика Кох

Хасковският женски отбор по баскетбол остана без американките си, след като последните три от тях напуснаха клуба в края на миналата седмица. Причината била в изтичане на визите им и ненаправени стъпки за тяхното удължаване. 

Проблемът бе огласен днес на заседанието на хасковския общински съвет. Поставеният от кмета Георги Иванов контекст бе, че имиграционните власти в България изгонили на практика американските баскетболистки, като отказали да удължат с два месеца визите им. Нещо повече, имиграционните предупредили отбора, че ако Гърти, Томас и Кох не напуснат до неделя на обяд, те ще бъдат отведени в центъра за бежанци в Любимец. Там се въдворяват нелегално пребиваващите в България. Според кметът Иванов това било удар срещу хасковският баскетбол, защото в аналогични положения били и американките в Русе и Стара Загора, но там имиграционните удължили визите им. 

От отдел „Миграция“ към ОД на МВР, лаконично уточниха че никой никого не е гонил, още по-малко да е заплашвал с отвеждане в центъра в Любимец. Полицията просто не разполагала с подобни правомощия. Процедурата за всеки чужденец в България е строго индивидуална и не могат да се правят паралели с американките в Русе или Стара загора. 

Най общо процедурата е следната. По спогодба със САЩ, американски граждани могат безпрепятствено да пребивават в нас до 90 дни. После се подава молба за удължаване на визата, като в определен срок се издава легално разрешително за пребиваване. Задължението за това е на клуба. За американките тази процедура не е била направена. Поради тази причина, американките си тръгнали съвсем доброволно. Припомняме, че четвъртата американка Сюзан Лестър напусна преди тях с мотив, че не харесва тренировъчните методи в баскетболния отбор на Хасково. 

Опитът на Haskovo.net коректно да изясни ситуацията с единствената страна която би следвало да е абсолютно наясно за проблема и как се е стигнало до него, самия баскетболен клуб, доведе до трагикомични резултати. Президентът на клуба Станислав Станков съобщи по телефона, че е в болница. Вместо него говорихме с жена му. Елена Иванова отказа да коментира, нито да потвърди или отрече информацията. 

Причината била, че не се пишели хубави неща за баскетбола в Haskovo.net. Първо трябвало да се разберем как ще се пише за отбора и в нашия сайт и едва тогава ще благоволи да ни дава информация. Тя остави мобилният си телефон за контакт, който така и не вдигна цял следобед, за "да се разберем".

Haskovo.net не се чувства задължен да пише за каквото и да е или за когото и да е. Като всяка нормална медия, не се чувстваме задължени да пишем само „хубави неща“ или само „лоши неща“. Това просто се нарича пиар, а ние не сме пиари. 

Баскетбола се отразяваше да се подкрепи една хубава инициатива за града и сме го започнали, още когато този отбор бе само на хартия. Материалите са коментирали играта на тима, което е смисъла на спортния репортаж.

Колегите ни от телевизия Аида пък единствени предлагаха опцията за директно предаване на домакинските мачове на тима.

Само можем да изразим съжаление, че все още за някои институции битува желанието да назидават журналистите как да се пише „правилно“. Мислехме, че тези мераци остана в скорошното социалистическо минало.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини