Родители протестират срещу предучилищното образование за 4-годишните

"Държавата подпомага (не командва) родителите чл. 47 – Конституция на РБ", "Училището е социална услуга, а не диктатура", с тези думи близо 70 родители протестираха зад Народното събрание. Те са против задължителното образование за 4-годишните и искат оставката на министър Сергей Игнатов. Синодът подкрепи исканията им.

Родителите настояват да бъде спрян Законът за предучилищното образование, в който има "много подводни камъни". Те искат и да отпадне забраната за съществуването на частни родителски кооперативи и текстът, който гласи, че при съществуването на такива, лицата, които провеждат занятия с децата, могат да бъдат наказвани с глоба от 5000 до 10 000 лв. Те смятат, че семейната среда е най-добрата за едно дете преди първи клас. Родителите са против въвеждането на скрининг тестове за евентуални обучителни проблеми за 3-годишните деца в детските градини, предаде БГНЕС.

Недоволните надуха балони в знак на протест, развяха знаме с цветовете на дъгата и скандираха "Онче, бонче, счупено пиронче, риба щука, махай се от тука!", "Оставете децата ни на мира" и вдигнаха плакати "Искаме право на избор, не ни лишавайте от свободата ни ние да решаваме за нашите деца", "Децата не са на държавата".

"След като направиха задължителна предучилищната подготовка за 5-годишните, сега свалят летвата още по-надолу за деца на ненавършени 4 години. Родителите са задължени да пратят детето си на предучилищна. Държавна, защото частна е възможна само дотолкова, доколкото трябва да повтаря и копи-пейства държавната", негодуват родителите.

От Национална мрежа на родителите посочиха, че няма европейски директиви, в които да се казва, че е задължителна намесата на държавата в образованието на децата, а има само препоръки по въпроса.
Към протеста на родителите се присъединиха и учители от ресурсни центрове, които настояват те да не бъдат закривани, предаде Дарик.

По-късно част от протестиращите влязоха в парламента, за да разговарят с депутати, предаде "Фокус".
Протести има и в други градове. Междувременно парламентът реши родители, които не изпращат децата си редовно в предучилищни групи, да не получават месечни социални помощи.


Светият Синод настоява да се зачитат религиозно-образователните права на обучаващите се деца в контекста на тяхната семейна традиция, изненадващо излязоха с изявление от църквата, предаде БТА. Според духовниците законопроектът за училищното и предучилищно образование неправилно лишава родителите от правото им да осигуряват и да избират вида възпитание и образование на децата си според своите философски, религиозни и педагогически убеждения.
Синодът подкрепя исканията родителите да участват в образователния процес и правото им на сдружаване за отглеждане, възпитание и образование на децата според тяхното "индивидуално развитие, потребности и религиозна принадлежност".

През 2001 г. при резултат от международното изследване "Пърлс" разликата между българските четвъртокласници, посещавали детска градина за две и повече години, и техните връстници, които са ходили на градина за по-кратко време, беше 18 точки, а през 2006 г. тя нарасна до 35 точки, заяви междувременно зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова на кръгла маса за предучилищното образование.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини