Зверски студ скова Русия. От минус 18 до минус 50 градуса

Свирепи студове обхванаха почти цялата територия на Русия. Температурите паднаха от минус 18 в Москва до минус 50 градуса в Сибир, съобщава Риа Новости.

Зимата дойде и в най-топлите райони на страната, които трети ден са затрупани от сняг.

Летище Махачкала е затворено, задържани са около 30 полета, в резултат на което около три хиляди души остават блокирани. От летището казаха, че ще се опитат да разчистят пистите, но работата може да се забави, тъй като поради снега не се виждат мигащите светлини и трябва да се работи ръчно.

Студ скова и Сибир, където бяха спрени автобусите от Горни Алтай до Новосибирск и Томск заради ниските температури, достигащи до минус 50 градуса. В Горни Алтай е „едва" минус 36 градуса и автогарата не е затворена.

Отменени са пътуванията на 30 автобуса от град Абакан в Република Хакасия в региона и извън него също заради студа.

В Горни Алтай решиха да отменят часовете на по-малките ученици. Затворени са училищата и в столицата на Бурятия - Улан-Уде, където температурите паднаха до минус 36 градуса.

Има места, където е още по-студено - в две области на региона Магадан са отменени учебните часове заради минус 50-градусов студ. По същата причина предишния ден не учеха в Чукотка. Същата температура се очаква днес в северната част на Камчатка, където вече на много места живакът е преминал минус 40 градуса.

Лютият студ предизвика множество аварии. Около 12 000 души са останали без отопление в Рибинск, област Ярославл, заради аварията на основен топлопровод.

В Белгород спукан водопровод причини наводнение, което доведе до затваряне на центъра на града. Хиляди домове останаха без вода.
Авария на водопроводните тръби и в Барнаул наводни няколко улици в града.

От миналата седмица до сега има редица случаи на пострадали хора от паднали висулки, предимно в Санкт Петербург. Деветгодишно дете е в болница, след като висулка падна върху него.

Декемврийските студове, които обхванаха Москва от миналия уикенд, може да продължат до средата на следващата седмица и да се превърнат в най-трайните от над 50 години, съобщават от метеорологичния специализиран център "Фобос".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини