Вземат всички общински язовири от наемателите

Рушенето на стената на язовир Елена миналата зима

Договорите за наем за общинските язовири ще бъдат прекратени. Това става ясно от решение на административния съд в Хасково (ХАС), който вчера обяви за нищожно решение на Общинския съвет в Хасково, с което се отдават под наем язовирите в селата Орлово и Подкрепа.

За втори път в рамките на един месец магистрати обявяват за нищожно решение на обС Хасково. След като на 26 ноември Върховният административен съд прогласи нищожността на нарастването на глобите с фиш до 500 лв., вчера ХАС пък обяви за нищожно решение за отдаване под наем на двата язовира. Стартиране на процедура за отдаването под наем на тези два водоема е било взето през март 2010 година. След протест на хасковската окръжна прокуратура обаче административният съд обяви решението за нищожно. Разликата между обикновената отмяна на едно решение неговата нищожност е, че при втория случай има действие назад във времето – т.е. всички действия, базирани на това решение, са незаконни.

В мотивите си магистратите разглеждат подробно законовата база. Според съда отдаването на водоеми, публична общинска собственост, може да стане само на концесия, не и под наем. Общинският съвет се е позовал на закона за общинската собственост и едноименна наредба. Според съда обаче това трябва да стане при спазването на закона за водите и закона за концесиите. Според разпоредбите на закона за водите общинският съвет трябва да определи местата за общо използване на водния обект.

Според Елена Катранджиева от Окръжна прокуратура, която се е явявала в залата на административния съд, се подготвят още 20 такива. Те се подготвят от Антон Попов, който е внесъл и първия протест в съда, а подготвя още десетина след Нова година. С всяко от тях се атакува отделно решение на ОбС за отдаване под наем на общински язовири, което пък от своя страна може да включва няколко водоема. По думите на прокурора ще се иска обявяване на нищожност на всички договори за наем на водоемите в община Хасково. Катранджиева обясни, че тази проверка е била направена по настояване от Върховна касационна прокуратура. Вероятно това е било продиктувано от потопа миналата зима, който удави с. Бисер, наводни и застраши много хора в региона.

Според юристи договорът за концесия формулира по-ясна отговорност и по-големи изисквания към човека, поел стопанисването на даден водоем.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини