Падането ни под 7 млн. води класацията "Най-тъжните 10"

Резкият спад на новородените бебета, както и намаляването на българското население под 7 милиона са сред 10-те най-печални демографски събития в България през изминалата година, обобщени от Центъра за демографска политика (ЦДП).

Подредбата на „тъжните 10" има за цел да покаже причините за демографската катастрофа на България. За да подредят класацията от Центъра са използвали данни от Националния статистически институт, Министерството на здравеопазването, Агенцията по заетостта.

Председателят на ЦДП и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов напомни, че тези събития по удивителен начин остават извън вниманието на политическите партии и на властта, затова питаме какво става.

На практика, според редица авторитетни международни институции, ние сме най-бедни, най-болни, най-корумпирани, най-нещастни, влизаме в Третия свят, изчезваме като нация, но това не интересува години наред никого от управляващите. Те игнорират всичко, което пречи на амбициите им за власт, имащи за единствена цел следващото лично обогатяване за сметка на мизерията сред народа, подчерта още Веселинов.

Начело в класацията е намаляването на населението под 7 милиона, с което се връщаме 65 години назад в 1947 г.

България е на първо място в света по скорост на намаляване на населението, коментират от ЦДП.

Друго печално демографско събитие за изтеклата година е намаляващата раждаемост. През 2012 година в България са се родили 62 760 бебета, което е доста под родените година по-рано - 71 402.

Първото място по смъртност на населението, което страната ни заема в европейската класация на ЦРУ се нареди на трето място. В световен мащаб пък заемаме незавидното 9 място, къде компания ни правят Сомалия и Свазиленд.

В подредбата място са намерили и 183-те напълно обезлюдени български селища; 1398 градове и села, в които етническите българи са малцинство сред турци, цигани и други, като тази тенденция се усилва.

Безработицата също е попаднала в полезрението на ЦДП. „Според казионната Агенция по заетостта безработицата у нас през 2012 г. била между 10-12%, а по неофициални реални данни тя е два пъти по-голяма - между 20% и 25%. (даже се споменават и 40%). Това прави България безспорен европейски шампион за 2012 г. по безработица, подчертават от Центъра.

На седмо място идват увеличените до 3.2 милиарда лева разходи за издръжка на циганския етнос.

Според проучване на Центъра масовите протести през 2012 г. вече са с най-голям относителен дял - 52% в регистъра на увеличаващите се социални конфликти у нас. През предходната 2011 г. този процент е бил 31%.

Класацията завършва с драстичното намаляване на благополучието на българите и интелигентността на нацията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини