Самоубил се е инициаторът на безплатната Open Library Арън Шварц

Самоубил се е инициаторът на проекта Open Library Арън Шварц. За това съобщи във Фейсбук вицепрезидентът на Social Media at National Geographic Робърт Майкъл Мъри. Смъртта на Шварц вече е отбелязана официално в Уикипедия и другите онлайн справочници.

26-годишният мъж е бивш научен сътрудник от университета в Харвард, програмист, публицист, инициатор на безплатната виртуална библиотека, която съдържа повече от 20 млн. литературни произведения на различни езици, изпълнителен директор на организацията Demand Progress, която освен всичко друго се бори за свободното разпространяване на информация. Известен е като активен блогър, чиито статии са широко обсъждани. Най-известни сред тях са "Who Writes Wikipedia" и "HOWTO: Be More Productive".

Преди близо 2 г. Шварц бе арестуван, заплашваха го присъда от 35 г. затвор и глоба от 1 млн. долара.

Какво бе направил този млад и повече от талантлив и умен мъж, за да заслужи подобно наказание? "Ужасното деяние" на Арън бе, че между септември 2010 и януари 2011 е източил от сървърите на Масачузетския технологичен институт близо 5 милиона научни публикации, като след това ги е пуснал за безплатно ползване в интернет.

Шварц беше освободен срещу гаранция от 100 000 долара и не се смяташе за виновен. Делото му се очакваше да стане най-шумното съдебно събитие в областта на авторските права и интелектуалната собственост. В негова защита се обявиха общественици и учени от САЩ и Европа. На всичко отгоре, ръководството на "ограбения" университет не настояваше за съдебното му преследване.

"Научните знания не бива да остават заключени в сейфове на бюрократи и финансисти, знанията принадлежат на цялото човечество, а ограничаването на разпространяването на научните трудове спъва прогреса", твърдяха симпатизантите на "престъпника" и изтъкваха, че окачествените от прокурора като "кражба" действия не са донесли на Шварц никаква парична или материална печалба.

Шварц се е самоубил на 11 януари т.г. само 2 месеца след 26-ия си рожден ден, който е отбелязал на 8 ноември.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини