Канят производителите на билки в региона да се отчетат

Шипката е една от най-разпространените билки в региона, снимка-архив

До 20 януари 2013 г. всички отговорници на пунктове за идкупуване на билки в Хасковски регион трябва да представят в Регионалната еко инспекция обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през 2012 г. билки от лечебни растения и техния произход по позволително, както и за складови наличности.   За това съобщиха от РИОСВ-Хасково

На територията на Хасковска и Кърджалийска области работят общо 6 пункта за изкупуване на билки. Те са разположени в Симеоновград, с. Константиново общ. Симеоновград, Крумовград, Кърджали и два в Любимец.

Според последните извършени проверки местата за билки отговарят на изискванията по закона за лечебните растения и имат необходимите разрешителни.

По данни на еко инспекторите в региона се събират най-много риган, чубрица, лайка, шипка, градински чай, лавандула и липа.

Билкозаготвителите, които не подадат справка за 2012 г. или тя съдържа неверни данни подлежат на санкциониране. В Закона за лечебните растения се предвиждат глоби от 100 до 1000 лева или имуществена санкция от 300 до 2500 лева.

Пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия и/или съхранение на билки, задължително обявяват дейността си в РИОСВ и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

      

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини