Солариумът е много по-вреден, отколкото се смяташе

Рискът от рак на кожата за почитателите на слънчевия загар е два пъти по-висок, отколкото жените предполагаха, тъй като солариумът отделя два пъти по-вредни от допустимите и безопасни нива на облъчване, съобщи БГНЕС. 10-минутно печене под ултравиолетовите лъчи предизвиква двоен риск за кожата.

Според експерти от Световната здравна организация солариумите са опасни, колкото цигарите, а те от своя страна са сред най-вредните навици, причиняващи рак. В някои страни се обмисля закон, забраняващ солариума на лица под 18 години.

Кабината или "леглото", от които излизате по-тъмен, се предлагат не само в центрове за красота, но в спортни зали и хотели, което предполага много ниски нива на контрол. Вместо да се засили вниманието върху използването на солариуми, производителите все повече ги развиват с все по-мощни лампи и ултравиолетови излъчвания.

За целта на изследването учени от университета в Дънди изследвали обстановката в 400 салона. Те установили нередности и нехигиенични условия в 90% от тях.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини