Революционно откритие на учени от БАН

Изобретение на български учени предлага в пъти по-чист въздух, стотици работни места и икономии на природен газ за милиони. Технологията е разработена в края на миналия век от трима професори от БАН. През годините обаче никой не желае да инвестира сериозно в проекта. Учените се обърнаха към БНТ, за да поискат съдействие от президента Росен Плевнелиев.

Вече повече от десет години инж. Чавдар Димитров прави опити да внедри единствената в света инсталация, която може да използва топлината от димните газове на котлите, работещи с природен газ, в топлоцентралите, съобщи КРОСС.

"Всички останали инсталации имат ограничения, тъй като дават по-ниска температура и тя е около тази на температурата на връщащата се вода", твърди инж. Чавдар Димитров.

През 1984 година учените успяват да монтират първата инсталация на един от котлите на ТЕЦ-София, а по-късно и на ТЕЦ-Пловдив ЮГ, който вече е частна собственост. Оборудването на един котел струва приблизително около 5 милиона лева.

Според изчисленията, ако инсталацията се монтира на всички топлинни производствени мощности в столица, ще бъдат икономисани 75 милиона лева годишно. Системата може да намали и три пъти замърсяването с азотен оксид и да открие много нови работни места", смята той.

Мечтата на изобретателите е технологията да бъде използвана от държавата, а приходите да са за научни изследвания на учените от БАН.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини